Caesarstone -20%
Læs mere
Valget af trappe: en beslutning, som du kommer til at leve med i årevis

Valget af trappe: en beslutning, som du kommer til at leve med i årevis

Hvor værelser bliver fornyet temmelig tit, og beslutningerne også i nogen grad kan blive påvirket af trends, som skifter fra år til år, så er der ét varigt element i hjemmene, som ikke bliver ændret særlig ofte – det er trappen.

Udvalget af materialer er stort

Hvor trappens form generelt bliver lagt fast af mulighederne og etagernes rumplanlægning, så er valgmulighederne alligevel større, hvad angår materialet. Et af de mest populære valg er utvivlsomt træ, som passer til stort set ethvert interiør. Det kan males, hvis man måtte ønske at ændre dets fremtræden, og det er også det mindst belastende for budgettet. Samtidig holder træ ikke evigt, og det slides også hurtigere end andre materialer.

Et andet populært materialevalg til fremstilling af trapper er glas. Dette moderne materiale giver ganske vist interiøret et betydeligt præg af luksus; men praktisk set giver en glastrappe temmelig stor risiko for knusning, ligesom den er vanskelig at gøre ren. Dette gælder især i tilfælde, hvor der i familien findes små fingre, som gerne vil røre ved alting.

Trapper fremstilles også af metal, og en metaltrappe er et godt valg, hvor der ikke er for meget plads. Således ser man ofte metal anvendt til vindeltrapper.

Beton er også et populært valg, som man ofte finder i boligblokke. Beton er et taknemmeligt materiale, som kan formes efter ønske og er meget holdbart, samtidig ender dets udseende ofte med at være noget kedeligt.

En tidløs trappe af natursten

Også sten, hovedsageligt marmor, kalksten og granit, anvendes til bygning af trapper. Marmor føjer tidløs luksus til ethvert hjem, og en hvilken som helst trappe af natursten kan forventes også at glæde kommende generationer. Stentrinene holder udmærket til alt, hvad en trappe skal tåle, og kan samtidig i harmoni med køkkenbord og vindueskarme være et iøjnefaldende indretningselement.

Terrazzo Calacatta

Se materialerne!


Et af de væsentligste plusser ved natursten er, at sten ikke slides og heller ikke kræver nogen særlig vedligeholdelse, almindelig fejning og vask er tilstrækkelig.
Er der i familien småfolk, som gerne løber op og ned ad trapperne, er natursten mere lydsvag i forhold til keramiske plader, og støjen fra løbeskridtene forstyrrer ikke de andre familiemedlemmer. Man kan med natursten også glemme alt om knirkende trapper.Sikkerhedsmæssigt set er natursten ildfast. Netop i en nødsituation udgør trapperne den vigtigste bevægelsesrute mellem etagerne.Tiderne igennem er natursten blevet anvendt til bygning af trapper, og denne trend fortsætter. Såvel den, som værdsætter tidløse klassikere, som ejeren af mere moderne interiører finder et passende valg blandt naturstenene, og ved natursten kan man vælge mellem mange forskellige mønstre eller for den sags skyld skabe spændende sammensætninger.Spændende naturnære tonerEn af de mere iøjnefaldende farver, som tiltrækker sig opmærksomheden i et rum med lyse vægge, er grøn. Verde Guatemala-marmor og Verde Savana-granit er dristige valg til trappetrin, hvor de minder om grøn skov og grønligblåt hav. Emerald Pearl-graniten byder på dyb mørk perlen, hvor pletter fra grønliggylden til blå spiller og giver stenen dybde. I Verde Bahia finder man derimod lysere grønne og næsten gullige striber, som gennemskærer den grønne baggrund.
Rødlige toner og mere klassisk udseende mønster tilbydes for eksempel af Balmoral Red.Natsort eller stålgrå granittrappeEt særlig luksuriøst indtryk giver trappetrin, vindueskarme og kaminfacader fremstillet af den natsorte Nero Assoluto-granit. Sort granit passer fremragende sammen med meget minimalistiske og moderne interiører, hvor den kan tilføje en spændende accent til et hvilket som helst møblement eller indretningsstil. Også Blue Pearl, Steel Grey – alle grå graniter – er stadig på mode. Særlig godt passer en trappe af grå granit til studio-lejligheder med højt til loftet, hvor inspirationen hentes fra lager- og fabriksbygninger, og hvor rå beton- og teglflader dominerer.Trappe af kalkstenMarmor og granit har ganske vist tusindvis af år på bagen som byggematerialer; men i mindre rum kan en trappe fremstillet af hvid Bianco Carrara C-marmor fremstå lidt for prætentiøst. Her finder man gode alternativer i Jura Grey og Dietfurt Grey-kalkstenene, hvor mønsteret skabt af naturkræfterne er smukt, men samtidig noget mere tilbageholdende i forhold til marmor..Bestilling af en trappe udgør som regel en betydelig omkostning. Så meget desto mere er det væsentligt at vælge den rigtige trappe til hjemmet i første hug. Dén beslutning kommer I til at leve med i årevis eller endda i årtier. Kig på stenmaterialerne, beregn prisen på de enkelte stendele og bed om et tilbud!