Caesarstone -20%
Læs mere
Vedligeholdelse af stenbordplader

Vedligeholdelse af stenbordplader

Hvordan du holder din granit, marmor eller kvarts-bordplade smuk

I betragtning af udseendet og komforten, er granit og kvarts-bordplader det bedste valg, men for daglig brug og for at holde din bordplade flot, er det nyttigt at vide lidt om materialekvaliteter og tips til vedligeholdelse. Det tager kun 30 minutter om året at holde din bordplade i perfekt form.

Mekaniske skader og temperatur

Selvom vi har med sten at gøre, hvilket normalt er forbundet med modstandsdygtighed, har selv granit sine svagheder. Under installationen støtter vi stenoverfladerne på en måde, hvor man undgår at ødelægge det, men du kan stadig ødelægge stenen ved et uheld eller uforsigtig adfærd. Dette gælder for det meste bordpladens kanter, som kunne brække som følge af et slag. Sten kan fikses, men det endelige resultat vil ikke være det samme, og vi vil også gerne minde om, at sådanne skader ikke dækkes af vores garanti.

Kvarts, som mere modstandsdygtig overfor fysiske skader, har en fordel. Vi anbefaler heller ikke at stå på bordpladen, for eksempel for at nå køkkenskabe. Bordpladen er mere skrøbelig nogen steder – især omkring vask- og komfur-overfladen – og en mands vægt kunne få det til at knække.

En stenbordplades holdbarhed afhænger ikke kun af stentypen, men også af forarbejdningen. Den enkleste og sikreste tommelfingerregel er, at jo tættere (tungere) og glattere materialet er, og jo mindre vandabsorptionskoefficienten er, desto mere holdbart er materialet.
En poleret bordplade er meget mere smudsafvisende end en slebet sten. Samtidig kan man med et forkert rengøringsmiddel eller -metode ødelægge stenens overflade i en grad, at den ikke kan repareres.

Vi anbefaler altid at bruge et skærebræt, for selvom knive og andre skarpe redskaber kan ikke beskadige overfladen, kan kontinuerlig brug uden et skærebræt forårsage overfladen at miste farve, hvilket kun kan fikses med specialværktøj. Desuden er der fare for at efterlade metalmærker, som ikke er ridser, men stadig er vanskeligt at fjerne uden specialværktøj på overfladen.

Bordpladen af stenen er følsom over for slibende materialer: brug for eksempel ikke en skuresvamp til rengøring og sørg for, at viskestykket du bruger er rent – sandkorn kan beskadige overfladen.

Granit er ikke følsomt over for varme, men det er stadig bedre at bruge en trefod til gryder og pander som kommer direkte fra ovnen – gryder og pander (især lerpotter) kan ridse bordpladen med deres grove overflade.

Det anbefales stærkt at bruge en trefod, når man arbejder med kompositsten bordplader, da en del af granitten er lim, der kunne nå at reagere, når de kommer i kontakt med varme elementer, og overfladen kunne splitte på grund af termisk chok.

Daglig pleje og farvning

Du behøver ikke at gøre noget særligt for at vedligeholde din bordplade. Det kan rengøres med en ren fugtig klud, og måske opvaskemiddel eller glasrens. Granit- og komospitsten bordplader reagerer godt på neutrale (pH 7), mildt syre (pH 4 – 6) eller let basiske (pH 8 – 10) vaskemidler, ved rengøring af marmor bør du undgå syrlige rengøringsmidler. Brug vandbaserede rengøringsmidler, da de er miljøvenlige og skåner dit helbred.

Stærkere pletter kan fjernes fra kvarts ved hjælp af cremet skrubbegel (det skal ikke føle kornet mellem fingrene), men du bør ikke skrubbe overfladen for hårdt. Brug ikke skrubbegel til rengøring af granit eller marmor.

For pleje og rengøring af bordplader af kalksten og Terazzo med stykker af natursten gælder de samme anbefalinger og midler som for marmor. Keramik er en meget modstandsdygtig kunststen og her ikke brug for særlig pleje – det er nok at tørre det af med en fugtig klud.

Det er bedst at rense overfladen umiddelbart efter du har spildt for at undgå en stærk farvning – jo længere stoffet forbliver på overfladen, jo større chance er der for permanent farvning. Med lysere stenoverflader bør du være mere forsigtig end med mørkere. Marmor kræver den højeste grad af pleje. Vær forsigtig med væsker som kaffe, te, vin (alkohol i almindelighed), olie, sure frugter (citron, appelsin) og juice. I tilfælde af stærkere pletter anbefaler vi dig til at kontakte os, da pletfjerning afhænger af typen af sten og stof, der forårsagede farvning.

Vi tilbyder en anerkendt italiensk producent Stone Care Europe stor omhu kits af sten bordplader.

Speciel pleje

Mørk granit og kvarts behøver ikke særligt vedligeholdelse, lysere stenoverflader bør behandles en gang eller to gange om året med særlige renseprodukter for at gøre overfladen “tykkere”. Dette gør stenen mere modstandsdygtig overfor farvning. Dette kan gøres med specifikke produkter tilgængelige i byggeri butikker eller fra os. Produkter, der lover at give den oprindelige glans tilbage er permanente – bordplader forbliver skinnende, når man tager sig af dem og de anvendes korrekt.

NB! Kontrollér altid om produkterne er egnet til din bordplades overflade og følg deres brugsanvisning. Som produkter til stenbehandling er kemiske stoffer, sørg for at følge sikkerheds-procedurerne!

Gør sådan her:

  • Brug en støvekost og en fugtig klud til at tørre bordpladen af. Rengør bordpladen regelmæssigt og tør også de dråber og vandsamlinger væk, der opstår i nærheden af vasken.
  • Brug særlige beskyttelsesmåtter, underlag og små duge under vaser, bakker og glas. Selvom visse stenbordplader (granit, marmor, kalksten, keramik) sagtens kan tåle høje temperaturer, bør du altid benytte bordskånere under gryder og pander. For kvarts og terrazzo er det obligatorisk med bordskånere!
  • For at undgå ridser, bør du undgå at skære fødevarer direkte på bordpladen. Brug et skærebræt.
  • Hvis der er kommet madrester på bordpladen, bør du forsøge at fjerne dem så hurtigt som muligt. Ved behov kan du til rengøring bruge et opvaskemiddel med neutral pH-værdi. Sørg for at skylle efter med rigeligt vand og aftør overfladen efter rengøring!
  • I særlige tilfælde kan man overveje at bruge rengøringsmidler til keramiske komfurer, hvis de ikke er sure eller indeholder slibemidler. Sørg for at teste midlets egnethed og resultat i forvejen på et mindre område, hvor det ikke ses (f.eks. på Granitops stenprøver).
  • Til fjernelse af indtørrede madrester, tyggegummi, stearin, lim, marmelade eller saft kan man med fordel bruge en svaber af blød plast eller hård gummi. Undgå at skrabe på overfladen med skarpe genstande. Når der er mulighed for det, bør du fugte det beskadigede sted med rigeligt vand før og efter rengøring (sandsynligvis vil der være mærker på det beskadigede sted).

Dette skal du holde dig fra:

  • Brug ikke eddike, blegemidler/klor, acetone, opløsningsmidler, benzin og sure rengøringsmidler. Husholdningskemi, som er beregnet til rengøring af badekar og glasoverflader, egner sig ikke til stenbordplader. Natursten kan beskadiges af forkerte midler i en sådan grad, at bordpladen skal skiftes ud.
  • Undgå at gnide stenbordpladen med slibepastaer eller grove rengøringsklude. Det, der passer bedst til rengøring af bordpladen, er en svamp af skumgummi, en klud af mikrofiber eller en børste med bløde børster. Hvis du f.eks. bruger kluden eller børsten til at rengøre grøntsager eller vask, bør du kontrollere, at der ikke gemmer sig sandkorn mellem fibrene eller hårene. De kan beskadige bordpladen.
  • Bland ikke forskellige rengøringsmidler, heller ikke selvom det anbefales på internettet. Visse kemiske stoffer kan danne giftige gasser ved blanding.

Hjælpemidler til rengøring af en stenbordplade:

Sprøjteflaske, mildt opvaskemiddel
Svaber af gummi eller plastik
Gummihandsker
Blød børste
Opvaskesvamp (uden slibeuld)
Mikrofiberklud
Beskyttelsesbriller ved behov

I tilfælde af eventuelle spørgsmål, eller hvis du har brug for yderligere information, så ring eller skriv til os.

Planet Pluto
Noble Carrara
Nero Africa
Noble Ivory White

Vedligeholdelse og rengøring af en bordplade

At opfriske dit køkken er at investere i din egen lykke!

Kvartsstenbordet er det mest hygiejniske

Et rent hjem med liden anstrengelse!

Hvordan og med hvad kan sådanne bordplader vedligeholdes?

Væske, der kommer på bordpladen, skal straks tørres op – så forbliver stenens overflade smuk længe! Granitop tilbyder også forskellige vedligeholdelsesmidler svarende til stentypen. Et par gange om året kunne man også give bordpladen en omgang med et specialmiddel til stenvedligeholdelse.

Hvor længe holder de bordplader, som Granitop tilbyder?

Granitop giver 5 års garanti til alle de bordplader, vi fremstiller. Nogle kunststen har endda 10–25 års fabriksgaranti; men holdbarheden afhænger helt klart af bordpladens materiale, brugsvaner og vedligeholdelse. Passer man imidlertid et stenbord korrekt og ordentligt, holder det i årtier.