Vedligeholdelse af stenbordplader

Vedligeholdelse af stenbordplader

Hvordan du holder din granit, marmor eller kvarts-bordplade smuk

I betragtning af udseendet og komforten, er granit og kvarts-bordplader det bedste valg, men for daglig brug og for at holde din bordplade flot, er det nyttigt at vide lidt om materialekvaliteter og tips til vedligeholdelse. Det tager kun 30 minutter om året at holde din bordplade i perfekt form.

Mekaniske skader og temperatur

Selvom vi har med sten at gøre, hvilket normalt er forbundet med modstandsdygtighed, har selv granit sine svagheder. Under installationen støtter vi stenoverfladerne på en måde, hvor man undgår at ødelægge det, men du kan stadig ødelægge stenen ved et uheld eller uforsigtig adfærd. Dette gælder for det meste bordpladens kanter, som kunne brække som følge af et slag. Sten kan fikses, men det endelige resultat vil ikke være det samme, og vi vil også gerne minde om, at sådanne skader ikke dækkes af vores garanti.

Kvarts, som mere modstandsdygtig overfor fysiske skader, har en fordel. Vi anbefaler heller ikke at stå på bordpladen, for eksempel for at nå køkkenskabe. Bordpladen er mere skrøbelig nogen steder – især omkring vask- og komfur-overfladen – og en mands vægt kunne få det til at knække.

Vi anbefaler altid at bruge et skærebræt, for selvom knive og andre skarpe redskaber kan ikke beskadige overfladen, kan kontinuerlig brug uden et skærebræt forårsage overfladen at miste farve, hvilket kun kan fikses med specialværktøj. Desuden er der fare for at efterlade metalmærker, som ikke er ridser, men stadig er vanskeligt at fjerne uden specialværktøj på overfladen.

Bordpladen af stenen er følsom over for slibende materialer: brug for eksempel ikke en skuresvamp til rengøring og sørg for, at viskestykket du bruger er rent – sandkorn kan beskadige overfladen.

Granit er ikke følsomt over for varme, men det er stadig bedre at bruge en trefod til gryder og pander som kommer direkte fra ovnen – gryder og pander (især lerpotter) kan ridse bordpladen med deres grove overflade.

Det anbefales stærkt at bruge en trefod, når man arbejder med kompositsten bordplader, da en del af granitten er lim, der kunne nå at reagere, når de kommer i kontakt med varme elementer, og overfladen kunne splitte på grund af termisk chok.

Daglig pleje og farvning

Du behøver ikke at gøre noget særligt for at vedligeholde din bordplade. Det kan rengøres med en ren fugtig klud, og måske opvaskemiddel eller glasrens. Granit- og komospitsten bordplader reagerer godt på neutrale (pH 7), mildt syre (pH 4 – 6) eller let basiske (pH 8 – 10) vaskemidler, ved rengøring af marmor bør du undgå syrlige rengøringsmidler. Brug vandbaserede rengøringsmidler, da de er miljøvenlige og skåner dit helbred.

Stærkere pletter kan fjernes fra kvarts ved hjælp af cremet skrubbegel (det skal ikke føle kornet mellem fingrene), men du bør ikke skrubbe overfladen for hårdt. Brug ikke skrubbegel til rengøring af granit eller marmor.

Det er bedst at rense overfladen umiddelbart efter du har spildt for at undgå en stærk farvning – jo længere stoffet forbliver på overfladen, jo større chance er der for permanent farvning. Med lysere stenoverflader bør du være mere forsigtig end med mørkere. Marmor kræver den højeste grad af pleje. Vær forsigtig med væsker som kaffe, te, vin (alkohol i almindelighed), olie, sure frugter (citron, appelsin) og juice. I tilfælde af stærkere pletter anbefaler vi dig til at kontakte os, da pletfjerning afhænger af typen af sten og stof, der forårsagede farvning.

Vi tilbyder en anerkendt italiensk producent Stone Care Europe stor omhu kits af sten bordplader.

Speciel pleje

Mørk granit og kvarts behøver ikke særligt vedligeholdelse, lysere stenoverflader bør behandles en gang eller to gange om året med særlige renseprodukter for at gøre overfladen “tykkere”. Dette gør stenen mere modstandsdygtig overfor farvning. Dette kan gøres med specifikke produkter tilgængelige i byggeri butikker eller fra os. Produkter, der lover at give den oprindelige glans tilbage er permanente – bordplader forbliver skinnende, når man tager sig af dem og de anvendes korrekt.

 

NB! Kontrollér altid om produkterne er egnet til din bordplades overflade og følg deres brugsanvisning. Som produkter til stenbehandling er kemiske stoffer, sørg for at følge sikkerheds-procedurerne!

I tilfælde af eventuelle spørgsmål, eller hvis du har brug for yderligere information, så ring eller skriv til os.

Planet Pluto
Noble Carrara
Nero Africa
Noble Ivory White

Vedligeholdelse og rengøring af en bordplade

At opfriske dit køkken er at investere i din egen lykke!

Kvartsstenbordet er det mest hygiejniske

Et rent hjem med liden anstrengelse!

Hvordan og med hvad kan sådanne bordplader vedligeholdes?

Væske, der kommer på bordpladen, skal straks tørres op – så forbliver stenens overflade smuk længe! Granitop tilbyder også forskellige vedligeholdelsesmidler svarende til stentypen. Et par gange om året kunne man også give bordpladen en omgang med et specialmiddel til stenvedligeholdelse.

Hvor længe holder de bordplader, som Granitop tilbyder?

Granitop giver 5 års garanti til alle de bordplader, vi fremstiller. Nogle kunststen har endda 10–25 års fabriksgaranti; men holdbarheden afhænger helt klart af bordpladens materiale, brugsvaner og vedligeholdelse. Passer man imidlertid et stenbord korrekt og ordentligt, holder det i årtier.