Køkkenøen – det moderne køkkens midtpunkt
Der var engang, da køkkenet mest blev anset for at være et hjælperum – det var et lille kammer, hvor der kun var plads mellem møblerne til, at en enkelt person kunne være beskæftiget, som regel en lønnet køkkenpige eller husmoderen. Egentlig var der heller ikke plads nok til hende, for slet ikke at tale om et spisebord med plads til, at hele familien kunne spise samlet. Sådanne små rum finder man ofte i huse bygget for hundrede år siden, for det meste i centrale og gamle bydele.
Denne tilgang gjorde madlavningskulturen individualistisk. Eftersom køkkenet ikke levnede plads til, at flere personer kunne være beskæftiget dér, forblev familiens kokkekunst som regel mors hemmelighed. Og således voksede flere generationer unge op, for hvem selv spejling af et æg var en heltegerning. Det lille køkken adskilt fra de øvrige rum befordrede ikke, at madlavning kunne blive hele familiens sag, men lod den blive én persons opgave, endog snarere dennes pligt.
Heldigvis varede denne tilstand ikke ved – til forskel fra vore bedstemødres tid er et åbent køkken nu moderne, og kokkerering til fester er blevet selskabeligt tidsfordriv. Væggen mellem køkken og dagligstue er for det meste revet ned således, at køkkenet er blevet til en niche, hvor spisebord eller køkkenø skaber en glidende overgang til dagligstuen. Nye boliger er da også for det meste allerede projekteret med et åbent køkken.
Madlavning er fra noget hemmelighedsfuldt blevet til en halvvejs offentlig aktivitet, og de åbne køkkener bragte ændringer med sig i hjemmenes festkultur. Hvor fester tidligere havde været solo-kokkekunst for én person, som bragte det ene lækkeri efter det andet ind fra køkkenet, så begyndte det nu at blive normen, at man sammen forberedte det fælles måltid. For det første gav køkkennichen nu plads til beskæftigelse af flere personer, for det andet muliggjorde bortfaldet af væggen uhindret samtale mellem køkken og dagligstue. Og kokkerering er ikke mere husmoders opgave alene, den i de seneste årtier opvoksede ungdom kan som regel også klare tilberedning af suppe, salat og pastaretter, for slet ikke at tale om at spejle et æg.
Køkkenøen er næste niveau for den inkluderende madlavningskultur. Med sin beliggenhed mellem køkken og dagligstue er den til forskel fra spisebordet ikke nogen skillelinie, men derimod et forbindelsesled. Afhængigt af, hvilke opgaver vi bringer fra væggen ud til øen, kan køkkenøen være arbejdsplads, serveringsbakke eller endog spisebord. Et sted, hvor man samler køleskab, køkkenskabe eller -hylder, fundament for komfur eller vask – med andre ord hele køkkenets midtpunkt, omkring hvilket familie eller vennekreds kan samle sig til først at kokkerere og derefter spise.
Hjemmesiden Houzz har udført en undersøgelse, ifølge hvilken den vigtigste køkkentrend i 2020 er køkkenøen. Af 2600 adspurgte boligejere sagde hele 61%, at de enten allerede har fået bygget en køkkenø eller påtænker at gøre det.
Den ideelle køkkenø er præcis sådan, som det indre øje ser den for sig. Der er ikke brug for at sætte nogen grænser for fantasien. Således kan øens planlægning begynde med at hente ideer fra Pinterest eller en anden lignende billedbank. Også i sådanne tilfælde, hvor håndværkeren i første omgang klør sig i nakken, er alting muligt.
Når nogle spændende øer er fundet som forbillede, skal man overveje, hvordan øen med sine opgaver passes sammen med resten af køkkenet. Skal der være plads til et køleskab nedenunder øen, eller er der et køleskab indenfor rækkevidde ved siden af? Udgør øen det væsentligste køkkenbord til madlavning, eller er det snarere et bord, som i stedet for ben har opbevaringsplads? Måske ville det være spændende, hvis øen set fra dagligstuen ser ud som en bardisk? Hvor meget plads skal der være mellem øen og køkkenmøblerne langs væggen, så det stadig er bekvemt at bruge området? Eller er der i det hele taget brug for almindelige køkkenmøbler langs med væggen, hvis alt det nødvendige kan samles på øen? Sidstnævnte kunne i øvrigt være en fornuftig løsning for mindre køkkener.
Uanset hvad man ender med, så bør en (som regel efter specialprojekt fremstillet) køkkenø forblive pæn i lang tid. Og når man leder efter et holdbart materiale, så anbefaler vi som første valg sten, hvoraf såvel bordplade som afdækningen af siderne kan fremstilles. Moderne maskiner gør det muligt at udskære færdige stenplader i en hvilken som helst form, hvor der heller ikke mangler åbninger til vask eller komfur. Et stenbord er vedligeholdelsesvenligt, sammenlignet med et bord af laminat eller træ er det væsentligt mere modstandsdygtigt mod slag og tilsmudsning, så det forbliver uændret smukt igennem årtier.
Hvilken sten skal man så anvende til køkkenøens bordplade?
Valget af sten afhænger ganske af kundens ønsker og de øvrige farveløsninger i hjemmet. Nogle kan lide mørk granit, andre lys beige kalksten, igen andre hvid, sort eller grøn marmor. Ønsker man at finde noget særligt og iøjnefaldende, betaler det sig også at overveje de muligheder, som kunststen tilbyder. Kvartsstenens mønster efterligner ganske vist naturstenens; men den er lidet porøs og hygiejnisk, hvormed den kan passe allerbedst til en køkkenø med hyppig berøring med fødevarer.
Se materialerne! |
Det fremgik også af Houzz’ ovenfor nævnte undersøgelse, at neutrale toner fortsat er foretrukne ved valdet af køkkenmøblement. Ensfarvet møblement er dog ved at tabe popularitet, hele 39% af dem, som indretter køkken, foretrækker en varierende farveløsning, hvor lågers og skuffers farver afbalancerer et køkkenbord, som klart adskiller sig fra møblementet.
De populæreste farver til køkkenmøblementet var grå (22%), herefter blå (19%) og sort (11%). Afhængigt af indretningsstilen kan det også være interessant at kombinere stenbordet med en kontrastfarvet vask af kunstgranit. Ligeledes kan det give et smukt indtryk, når en ensfarvet møbelramme suppleres med låger af naturtræ eller en baggrundssten med et spændende mønster, der klart skiller sig ud fra væggens farve.
Spørg vore salgsrepræsentanter om mulighederne for at forny køkkenet og beregn, hvor meget et køkken med stenbord kunne komme til at koste!