Det udendørs køkken: havens perle, hvor sommerdagene kan nydes
Hvor dagligstuen i årenes løb stille og roligt har bredt sig ud på terrassen eller i haven, og stadig mere tid tilbringes udendørs, vinder også udekøkkener popularitet. Et udekøkken eller grillhjørne er et hyggeligt sted til at nyde naturen uden, at man hele tiden skal løbe frem og tilbage mellem hus og have – alt nødvendigt til tilberedningen er på plads i haven.
Hvordan skal et udekøkken planlægges?
Ved planlægningen af udekøkken og grillhjørne betaler det sig først at gøre sig sine egne behov og budget klare. Det kan udmærket løses med en grill og et mindre barbord, hvor man kan hakke og have sine fødevarer; men hvorfor ikke bygge et køkken med alle muligheder, som faktisk overgår adskillige indendørs køkkener?
Først betaler det sig at overveje hvor meget plads, der kan afsættes til udekøkkenet. Heldigvis er det for det meste nemmere at lege med pladsen udendørs end indendørs, og det giver bedre muligheder til at rumme et større selskab, som man kan gøre ting og senere nyde det fælles måltid sammen med.
Det er også væsentligt, om udekøkkenet er permanent, eller det er tanken at pakke det sammen ved efterårets komme og stille det under tag. Hvis køkkenet ikke skal overvintre udendørs, behøver man heller ikke at stille så store krav til det, dermed kan det opbygges af træ og så olieres op hver sæson, så det kan holde til vejrliget.
Et fast udekøkken eller et grillhjørne af sten skal til gengæld være af holdbart materiale og også flere år ud i fremtiden hver sommer se ud som nyt.
Se materialerne! |
Udekøkken med alle bekvemmeligheder
Naturligvis er det også væsentligt at beslutte, hvad det nye udekøkken skal indeholde for at opfylde alle brugernes behov til udendørs tilberedning af mad.
Det væsentligste er grillen, hvor der kan vælges mellem en gasgrill og en kulgrill. Ved en gasgrill er det sikrest at knytte den til et vandret underlag, mens en kulgrill bør anbringes på god afstand af let antændelige materialer. Ligeledes taler lethed og hurtighed i brugen til fordel for en gasgrill, dermed kunne faktisk alle sommerens aftensmåltider tilberedes netop i udekøkkenet, så man får mest muligt ud af opholdet i frisk luft.
Heller ikke et køleskab bør savnes i udekøkkenet. Her skal man dog have for øje, at følsomt elektronisk køkkenudstyr bør beskyttes mod regn og fugt, som kan skade det.
Der bliver brug for alskens hylder og skabe samt en bordplade til alt det nødvendige, så man ikke er nødt til at løbe frem og tilbage hele tiden.
Også en vask er væsentlig, for under madlavningen bliver der uundgåeligt behov for at vaske hænder og tallerkener, dermed gør rindende vand den udendørs madlavning mærkbart enklere og mere bekvem.
Prisberegner |
Materialet er væsentligt
Udendørs kan der anvendes adskillige af de samme materialer som indendørs. Samtidig betaler det sig dog at lægge så megen vægt som muligt på holdbarheden, især i det nordiske klima, som kan byde på overraskelser i form af såvel styrtregn, sommerhede som knaldende vinterfrost.
Dermed gælder en enkel regel her – hvis du ønsker, at dit udekøkken kommer til at glæde dig i årtier fremover, så vælg sikre materialer, der holder til det hele.
Til udendørs bordplader foretrækkes som regel sten eller beton, som tåler såvel hede som kulde. Det bedste materiale til udekøkkenets bordplade er ubetinget granit, som er vejrfast og uden bekymring tåler hede, kulde og fugtighed. Udendørs opbevarede materialer kan også angribes af mug, dette giver med granit heller ikke nogen bekymringer. Til gavn for graniten taler også den nemme rengøring, som er særlig væsentlig under udendørs forhold.
Hvis udekøkkenet er åbent for solskin og vejrlig, betaler det sig ikke at anvende kvartssten, som i direkte solskin kan ændre farve og blive mat.
Planlægger du et udekøkken eller grillhjørne, så kig på stenmaterialer og spørg Granitops specialister om råd ved behov!