Caesarstone -20%
Læs mere
Gyldent glimmer på en sort baggrund – Galaxy Star granit i et åbent køkken

Gyldent glimmer på en sort baggrund – Galaxy Star granit i et åbent køkken

Vi besluttede at besøge Miriam og Harry for at se, hvordan den bordplade i Galaxy Star granit, de havde valgt, har holdt sig. Med sine gyldne prikker, der skinner i lyset, ligner den polerede sorte sten en stjernehimmel og pryder både bordpladen og den enorme køkkenø i parrets køkken. Kombineret med mørkegrå moderne møbler og sorte køkkenudstyr er resultatet meget smukt og respektabelt, men er det praktisk?

Hvordan er I nået frem til dette resultat? Hvorfor netop Galaxy Star?

Det er et svært spørgsmål, fordi vi vidste intet om granit eller Galaxy Star før vi gik i gang med renoveringen. Og selv da sælgeren af køkkenmøbler foreslog stenen, fangede i første omgang min opmærksomhed helt anderledes valg, Emerald Pearl og så denne med blå krystaller…

Labrador Antique?

Nej, der var noget andet. Ja, præcis, det var Blue in the Night!
Vores køkkenrenovering startede egentlig ikke med bordbladestenen, møblerne og udstyr, men med gulvet. Da vi opdaterede lejligheden, fik vi idéen om at have en køkkenø med vask i dette store lokale, og så måtte vi begynde at planlægge afløbs- og vandrørene, før vi kunne lægge parketgulvet.

Se materialerne!
Galaxy Star

Vi havde ikke indretningsarkitekt til at hjælpe os, men vi besluttede, at komfort og skønhed var vigtigere end besparelser. Ellers var »vådzonen« oprindeligt langs væggen, men vasken i hjørnet er meget upraktisk.
Det er måske ikke alle, der synes det, og selv i kogebøger måler opskrifterne normalt den tid, det tager at tilberede mad. Faktisk er det at være i gang ved komfuret og ovnen og selve madlavningen kun en brøkdel af processen, og halvdelen til 4/5 af tiden går til forberedelse. På den baggrund blev det besluttet at vådzonen skulle være på øen. Størstedelen af bordpladen vil anvendes til hovedaktiviteten, og køleskabet og komfuret med ovn vil være placeret i en niche i køkkenmøblet bagved.

Det lyder som noget fra en forelæsning om arbejdspladsens ergonomi for køkkenchefer?

Det er egentlig ikke særlig kompliceret videnskab, snarere en klassisk køleskab-vask-komfur trekant model. Madlavning er bestemt kunst på nogle måder, og fagfolk er forpligtet til at have en plan for egenkontrol og viden om fødevaresikkerhed, men i princippet er alle disse regler meget universelle og egner sig også til madlavning i hjemmekøkkenet. Komfort, renlighed, hastighed og god smag behøver ikke kun at være begrænset til restauranten.

Se vaske!

Men hvorfor granit, ville kompositsten, for eksempel, eller endda rustfrit stål ikke være mere hygienisk og robust?

Granit er også et holdbart materiale, og vi mener, at det er meget bedre egnet til hjemmekøkkenet, især til det åbne køkken. Vi kiggede også på kompositsten, og vi har hvid kompositsten som baggrund. Men udelukkende kompositsten, nej. Det ville på en eller anden måde føles kunstig eller steril.
Da vi bager meget, valgte vi granit, fordi natursten er varmebestandigt, hvilket kompositsten ikke er.


Mørk granit har været populær i årtier og har i den tid bevist sit værd. I dag fremmer nogle indretningsmagasiner mere moderne kunststen, men vi synes, at natursten er mere autentisk. Og vi ønskede bestemt en granit med karakter, ikke monokrom sten. Se selv hvor smukt den funkler når solen skinner ind ad vinduet.
Mørkegrå matte møbler er også en bevidst beslutning. Jeg har erfaring med højglansskabe og man er nødt til at have en klud i hånden hele tiden for at undgå fingeraftryk på døre og skuffer, så mat finish er et sikrere valg i den henseende.

Men hvis køkkenet bruges aktivt og der rulles dej på bordpladen hver anden dag, hvordan påvirker det så stenens udseende?

Ja, jeg har fået et praktisk tip i forbindelse med dette såkaldte erhverv. Hvis du dækker det sted på bordpladen, hvor maden tilberedes eller dejen rulles, med plastfolie, behøver du ikke at bekymre dig så meget om konsekvenserne. Og det er så meget nemmere at rydde op bagefter, du skal bare samle plastfolien, og så er alting rent igen.

En anden vane har lidt at gøre med placeringen af udstyret. Som du kan se, er opvaskemaskinen lige ved siden af vasken og blandingsbatteriet. Hvis du skyller opvasken inden du sætter den i maskinen, kan du bruge kortere vaskecyklus, og maskinen vil holde længere.

Hvad er I mest stolt af i jeres køkken? Hvad kunne man have gjort anderledes?

Vi er stolte af det hele, det er præcis vores drømmekøkken. En veninde har også bordplade i granit… Absolute Black eller… ja – Nero Assoluto – netop. Det første, hun gør, når hun kommer på besøg, er at beundre og misunde guldstykkerne i granitten i vores køkken.
Hvis der er noget, der skal fremhæves, er det måske værd at nævne den ekstremt lave bestikskuffe under kogepladen. Det er den slags sted, hvor man sjældent planlægger en skuffe, men vi lykkedes at få det til at passe fint ind.

Vedrørende fejl eller mere komplekse overraskelser kan elektricitet nævnes. Heldigvis blev dette opdaget tidligt i byggeriet, men alligevel måtte hele køkkenet omkables fuldstændigt. Problemet var, at selv om der var nye ledninger, var der ikke nok strøm til alle udstyr, belysning og vægkontakter. Vi har en hel etage sammenlagt af to lejligheder, og afbryderen i sikringsboksen eller hovedsikringen eller hvad det nu er, var i orden. Men rigtigt mange ledninger skulle tilføjes. Harry med elektrikeren tog hånd om det og alt blev ordnet, men elektricitet var alligevel en ekstra omkostning og en stor lærestreg.

Så nu vil I vedligeholde denne overflade med speciale midler?

Ja, granit er faktisk smuk som det er, men det er bedre at behandle den med specialmidler, bare for en sikkerheds skyld.

Hvis du vil beregne, hvor meget en køkkenbordplade i Galaxy Star granit eller i anden sten vil koste, kan du bruge Granitops prisberegner. Læs også om vedligeholdelse og rengøring af bordpladen, og kontakt vores specialister, hvis du ønsker at købe rengøringsprodukter!

Hvis du gerne vil dele billeder af dit færdige køkken eller fortælle os, hvordan du har brugt sten i dit hjem, kan du kontakte os via e-mail eller tilføje billeder til vores Google konto!

Vedligeholdelse og rengøring af en bordplade

3 berømte granitsorter fra Norge

De tre mest strålende repræsentanter for dybsort granit