Udvalgte materialer -50 %
Læs mere
Black Galaxy Star, Star Gate og Nero Assoluto

Black Galaxy Star, Star Gate og Nero Assoluto

De tre mest strålende repræsentanter for dybsort granit

Der findes mange mørke, sorte, sortbrune og -grå granitsorter; men de berømteste og mest populære af disse er Black Galaxy Star, Star Gate og Nero Assoluto. Måske burde man ikke sammenligne dem, og naturligvis er enhver mening og sammenligning meget subjektiv; men lad os alligevel se, hvilke ligheder og forskelle der er imellem disse stenarter.Som bekendt er granit en magmabjergart med kornet struktur (granum – korn på latin), som overvejende består af kvarts og feldspat. Granittens farve kan variere endog rigtig meget, som den svinger fra hvide, gullige og lyserøde (også røde) toner til grå, grøn, blågrå, brun og sort. Granitsorterne varierer også i mønster, det kan være mere ensartet, tydeligt plettet, med flydende striber, men også minde om blade og spåner. En granits præcise udseende afhænger hovedsagelig af dens opståen og beliggenhed, desuden af de mineraler, som den pågældende sort indeholder.
Her kan du se en længere beskrivelse af granitsorter og farver!

Plusser ved granit:

* særdeles hård – et af de hårdeste naturmaterialer,
* hygiejnisk – den meget lidt porøse overflade er nem at holde ren, et køkkenbord af poleret granit opsuger ikke væske,
* en langtidsinvestering – modstandsdygtig mod slag og skrammer.

Granit har som sten været et symbol på status og magt igennem årtusinder. Ligesom marmor har også granit i rigt mål fundet anvendelse i byggerier og til skabelse af skulpturer. Således kan man sige, at granit er et klassisk materiale til byggeri og indretning. Dette gælder også komponenter som for eksempel vindueskarme eller kaminhylder, men helt sikkert også som køkkenborde. Et køkkenbord af granit er let at holde rent, og et granitbord er forholdsvis slag- og varmefast.

Også de fremherskende trends i indretningsdesign støtter anvendelsen af granit som bordmateriale. Såvel den industrielle som den såkaldte skandinaviske stil er minimalistisk, og man går aldrig fejl ved at sætte sort-hvid sammen med grå toner. Én anbefaling til, hvordan et sort og værdigt granitbord kan få karakter, er ved at afbalancere det med lysere, varme toner og materialer – for eksempel lyse vægge og et trægulv eller skabe i træ. Dette skaber kontrast, som giver bordpladen mulighed for at træde frem.

Kulørt tilbehør er en god måde at tilføre et mørkt granitbord gnist. I et mørkegråt køkken med sort bordplade kunne også de hårde hvidevarer, lamper og køkkentøj være mere brogede. Ligeledes vil punktbelysning, som får stenen til at glimte, en skål med farverige frugter eller en eksotisk blomst helt klart gøre resultatet endnu smukkere.

En køkkenø af sort granit er iøjnefaldende i et hvilket som helst køkken; samtidig skal køkkenøen også løse sin praktiske opgave som et ekstra bord eller supplerende skabsplads. Men når nu der er taget en fast beslutning om at anskaffe et køkkenbord af netop sort granit, hvilken af disse mest populære stensorter skal man så vælge?

Se materialerne!

Elegant og værdig poleret sort granit

Black Galaxy Star er en enestående sort granit fra Indien, som pyroxen- (enstatit-) krystaller giver karakter. Disse bronzefarvede og gyldne prikker er grunden til, at granitbruddet i nærheden af Chimakurthi i delstaten Andhra Pradesh er kendt viden om. Stenen brydes på et omtrent 160 hektar stort område, hvor et halvt hundrede stenbrud er beliggende, de fleste under overfladeniveau. Selv med anvendelse af moderne materiel er antallet af gode forekomster begrænset, og granittens udseende svinger betydeligt. Kvaliteten af Galaxy Star bestemmes da også ud fra mønstrets tæthed, dets ensartede fordeling og størrelsen af de gyldne prikker.

Eftersom den lokale faglige kunnen har udviklet sig gennem opsamlingen af årtiers erfaring, eksporteres den indiske granit ikke længere som blokke, størstedelen skæres op i slabs på stedet.

Nero Assoluto (også kendt som Absolute Black og Negro Zimbabwe) er en sort granit fra det sydlige Afrika, denne granit er blevet brudt omkring Mutoko i Zimbabwe siden 1970-erne. Nero Assoluto er en meget hård sten selv blandt granitter, og en poleret bordplade er spejlglat og glimtende sort. Stenblokkene fra bruddet bliver dog for det meste ikke bearbejdet og skåret til slabs med det samme, eftersom stenindustrien i området ikke er særlig udviklet. Granitten eksporteres via havnen i Beira, Mozambique, og det er hovedsagelig italienske specialister, som satser på know-how i granitbearbejdning. Eftersom Nero Assoluto er meget lidt porøs og har en yderst beskeden vandopsugningskoefficient, er den også kuldefast og egnet til anvendelse til udendørs køkkener, grillhjørner og terrasser.

Star Gate (også kendt som Stargate, African Galaxy, Cosmos og Cosmos Black) kommer ligeledes fra det sydlige Afrika, granitten brydes i nærheden af Mt. Darwin, Zimbabwe. Den er karakteriseret ved sølvfarvede krystaller, prikker og pletter, som på den sorte baggrund får stenen til at glimte som stjernehimlen.

Se materialeudvalget og beregn prisen på den ønskede bordplade!

3 berømte granitsorter fra Norge

Det udendørs køkken: havens perle, hvor sommerdagene kan nydes

Bianco Sardo granit – også en børnefamilies hjem kan være meget stilfuldt

Granit