Caesarstone -20%
Læs mere
Planlægning af et børnevenligt køkken

Planlægning af et børnevenligt køkken

Efter en lang dag er køkkenet netop det sted i hjemmet, hvor familien mødes igen. Køkkenet som rum har altid haft en fremtrædende plads, og allerede i oldtiden samledes man om ildstedet for at tilberede mad, nyde hinandens selskab og fortælle historier. Derfor er det ved køkkenets renovering og planlægning vigtigt at tage højde for, at hjemmets vigtigste rum opfylder behovene for alle beboerne, herunder børnene.

Noble Concrete Grey kompositsten (Foto: Husart.se)

Hver husmor har sine egne drømme og vision om, hvordan det perfekte køkken skal se ud. For det meste er det vigtigt, at køkkenet er funktionelt og praktisk, indeholder tilstrækkeligt med opbevaringsplads og tilbyder moderne tekniske løsninger. Køkkenet skal først og fremmest gå ud fra madlavningens bekvemmelighed, men må også være iøjnefaldende med sit design og udførelse. Hos familier med børn spiller ud over madlavning og rengøring også sikkerhed en rolle ved planlægningen af køkkenet. Det er vanskeligt, men ikke umuligt at tage højde for og forene alle disse vilkår ved renovering eller indretning!

 Hvordan sikrer man, at køkkenet er ufarligt også for de aller mindste?

Når man skal gøre køkkenet sikkert, betaler det sig at begynde med at sætte sig på hug eller helt ned på gulvet midt i køkkenet og kigge på de hårde hvidevarer og møblerne fra en lavere højde end ellers. Se på det med barnets øjne – hvilke fristende sager kan man se fra denne højde, hvad kan man røre ved eller trække ned over sig selv?

* Spørg møbelfabrikanten om børnesikre skuffer, som ikke kan trækkes helt ud.

* Brug supplerende magnetlåse til låsning af skabslåger og skuffer, eller for den sags skyld kabelbindere (zip ties).

* Planlæg et lidt bredere bord og anbring komfurets plade længere væk fra kanten. Brug de bageste kogeplader til madlavning.

* Montér den integrerede ovn i mindst en meters højde, vælg om muligt en model med låge, som ikke bliver hed, og med børnelås.

* Køkkenøens og bordpladens hjørner og kanter kan bestilles med afrunding, eller også kan hjørnerne dækkes med særlige stødabsorberende beskyttelsespuder.

* Saml strømudtagene på beklædningen eller væggen bag bordpladen – derhenne, hvor du for det meste bruger elektriske redskaber og køkkenmaskiner, og hvor små børns hænder ikke kan nå hen.

* Opbevar rengøringsmidler, kemikalier og stærke madingredienser (stærke krydderier og for eksempel eddike) i de højeresiddende skabe.

* Møbler, som nemt kan vælte (høje reoler og skabe) gøres godt fast til væggen.

* Giv om muligt afkald på en dekorativ dug på spisebordet. En dug, der hænger ud over bordkanten, kan udmærket erstattes af små tallerkenunderlag eller bakker, til barnet er det aller bedst at bruge en spisestol.

* Døre kan holdes fast med en stopper eller kile.

* Efterlad ikke glas og porcelæn (som kan gå i stykker) eller skarpt bestik i en opvaskemaskine med åben låge.

Et børnevenligt køkken holdes rent

Det bedste bordplademateriale til en børnefamilie er kunststen, især kvartssten. Det er det ideelle materiale, som er nemt at gøre rent, og hvis udseende allerede i sig selv er en del af køkkendesignet. Man siger, at skønhed og harmonisk design gemmer sig i detaljerne. En bordplade af kvartssten er netop en sådan detalje. Vi ved jo alle, at familier med småbørn i dagens hektiske tempo kun har lidt tid til oprydning og forbilledlig rengøring. Det sker jo alligevel, at noget vælter, at barnet “vil selv” og med skeen kommer til at styre maden ud over kanten af tallerkenen, eller at kridt eller filtpen afprøves på væg eller bordplade. Kvartsstensbordpladens polerede finish er meget glat og modstandsdygtig mod tilsmudsning – det gør livet nemmere og er samtidigt meget hygiejnisk.

Se materialerne!

Lamper og belysning er vigtige!

Bordpladen af kompositsten er smuk, og den bliver endnu smukkere, når den rigtige belysning vælges til køkkenet. Lamper får bordplader af kvartssten til at stråle, og lys giver hygge til køkkenet. Netop ved hjælp af lamper og dagslys fra vinduerne får stenen liv, så vi kan se kvartsstenens forskellige farvenuancer. På den anden side gør lyset også køkkenet sikrere – jo færre mørke hjørner der er, desto mindre er faren for, at nogen falder over noget!

Viscount White granit

En enkelt lampe hængende fra loftet er for lidt til belysning af hele køkkenet. Aller bedst er det at have såvel generel belysning som spotlys i køkkenet – især bør spotlys anvendes over køkkenbordet og spisebordet. Når spisebordet eller køkkenøen ses som et sted til både servering som forberedelse af tilberedningen, skal dette sted være vel belyst. Et belyst køkkenbord er nemmere at holde pænt, for så falder såvel tilfældigt opståede pletter som det lille familiemedlems kunstværker malet på bordplaen i øjnene. Heldigvis er rengøring af en bordplade af kvartssten ikke nogen hovedpine, eftersom en sådan ikke kræver nogen særlig vedligeholdelse.

Se de stenmaterialer, som vi tilbyder, og beregn, hvad dit drømmekøkken kunne komme til at koste!

Vedligeholdelse og rengøring af en bordplade

Kvartsstenbordet er det mest hygiejniske

Et rent hjem med liden anstrengelse!