Vedligeholdelse og rengøring af en bordplade
Køkkenborde af sten er såvel smukke som modstandsdygtige og behøver ikke megen pleje. Hvis du vil være sikker på, at en silkemat eller spejlblankt poleret overflade forbliver som ny igennem årtier, så er det alligevel værd at holde sig nogle regler for øje.
Vedligeholdelse af og vedligeholdelsesmidler til en bordplade af sten
Sten, især kvartssten og granit, er det næsten ideelle materiale til et køkken- eller badeværelsesbord. Jo glattere og tættere stenen er, desto mere modstandsdygtig er den overfor snavs og pletter. Stenens tæthed vises af dens vægt og vandopsugningskoefficient – tungere materialer med opsugning nær nul er sikrere mod tilsmudsning.
På internettet kan man finde mange råd om, hvordan man kan fjerne særligt besværlige pletter med renset benzin eller opløsningsmidler, salmiakspiritus, tandpasta, mundskyllemiddel, eddike osv. Og nogle gange kan det faktisk være fornuftigt at bruge ren spiritus eller en svag 3 procents opløsning af brintoverilte (H202, hydrogenperoxid), der er beregnet til desinficering, på bordpladen. Brintoverilte fungerer antibakterielt, sælges på apoteket og bruges – lige som alkohol – til at rense sår (man bør undgå at indtage disse stoffer eller at få dem i øjnene).
Man bør dog hele tiden tænke på, at selv rengøringsmidler, der opfattes som milde, kan fungere dårligt på sten. De kan ødelægge den polerede overflades glans og give skader også på sleben sten. Vi anbefaler ikke, at man laver kemiforsøg derhjemme. Hvis der ikke ses noget resultat efter brug af Granitops rengøringssæt, eller pletten på bordpladen allerede er gammel og er trukket ind i stenen, bør du, inden du begynder at eksperimentere, rådføre dig med vores specialister!
Eftersom en bordplade af sten er af naturlig oprindelse, og materialets farve, tæthed, hårdhed og andre egenskaber afhænger af dets mineralogiske og kemiske sammensætning, skal man ved rengøring af en stenflade være forsigtig med husholdningskemikalier. Almindelige slibende pastaer samt ætsende, blegende eller sure kemikalier passer ikke sammen med sten, til rengøring bør man snarere foretrække vand og køkkensoda, en opvaskegel med neutral PH-værdi eller midler specielt beregnet til sten.
Hvis du foretrækker at købe pleje- og rengøringsmidler andetsteds, så kontrollér endelig overensstemmelsescertifikatet og sammensætningen. Der stilles højere krav til pleje- og rengøringsmidler beregnet til rengøring af køkkenborde, de skal for eksempel også være ufarlige for brugeren i tilfælde af kontakt med fødevarer!
Granits egenskaber, rengøring og pleje
Granit er en af de stærkeste natursten, takket være sin vulkanske oprindelse er den også varmefast og kan derfor give indtryk af at kunne holde til alt. I virkeligheden gælder samme krav til bevaring af granittens skønhed som til andre materialer – det er bedst at undgå at bruge køkkenbordet som skærebræt eller underlag til at banke kød på. Er man forsigtig med knive, porcelæn og køkkentøj, holder glansen på et poleret køkkenbord længere!
For det meste er alle natursten allerede fra fabrikantens side behandlet med et stenbeskyttelsesmiddel. For opnåelse af bedre modstandsdygtighed mod pletter bør man alligevel fra tid til anden udføre en supplerende imprægnering af mere porøse granitsorter og marmor. Hvornår, man skal vedligeholde sin bordplade, afhænger af, hvor meget køkkenet bliver brugt, og af materialet. Hvis du ønsker at finde ud af et stenbords tilstand, kan du udføre et enkelt forsøg. Dryp en smule vand på køkkenbordet – hvis vandet bliver liggende på bordet som en perle, er køkkenbordet i orden og beskyttet. Men hvis vanddråben flyder ud eller begynder at suges ned i bordpladen, bør stenen dækkes med et nyt lag beskyttelsesmiddel.
Rengøring af marmor
Marmor er det mest følsomme af alle køkkenbordsmaterialer. Ved valg af en bordplade af marmor skal man være opmærksom på, at stenen er følsom overfor husholdningskemikalier og ætsende stoffer. Man skal være særlig omhyggelig med væsker som kaffe og te, vin, saft og sodavand indeholdende fødevarefarver, men også olie og sure frugter. Ved en kortvarig berøring med en skadelig væske sker der heller ikke noget med marmor. Tørrer man straks en dryppet væske op med husholdningspapir, varmt vand og en klud, så opstår pletter ikke; men man bør undgå, at farvede eller sure væsker får lejlighed til at suge sig ned.
Eftersom marmor hører til de blødere materialer blandt sten (i sammenligning med kvartssten eller granit), bør man til undgåelse af skrammer på køkkenbordet anvende skærebræt. Man skal også være forsigtig med køkkentøj – slag mod køkkenbordets kant med en støbejernspande eller en tung gryde kan efterlade spor eller få materialet til at revne.
Den smudssikre kvartssten
Køkkenborde af kvartssten er de aller mest modstandsdygtige sammenlignet med marmor og granit. Kvartsstenens overflade er ikke porøs, og det gør materialet meget hygiejnisk og nemt at vedligeholde. Til gengæld er kvartsstenens varmefasthed ringere end naturstenens, derfor er det vigtigt at anvende isolerende varmeunderlag, når man tager gryder og pander af komfuret, så termochok kan undgås!
Samtidig gælder også for kvartssten den almindelige logik for rengøring af køkkenborde i sten – det er nemmere at forebygge pletter end at fjerne dem!
Vi har udført forsøg med forskellige materialer ved i længere tid at efterlade ætsende saft, læskedrikke og tomatpasta på bordet. Det lykkedes os ikke at spolere kvartsstenen; men det betyder ikke, at du skal bruge dit eget hjem som forsøgslaboratorium for kvartssten. Naturligvis betaler det sig også at holde et køkkenbord af næsten tilsmudsningssikker kvartssten rent!
Kalksten
Kalksten (hårdhed 3-3,5 på Mohs’ skala) er absolut en af de blødeste stenarter og dens vandabsorptionskoefficient er relativ høj – 1,8 % (granit til sammenligning 0,2-0,5 %).
Kalksten som bordplade kræver noget mere opmærksomhed end for eksempel granit. Hvis du snarere søger en vedligeholdelsesfri bordplade, som vil være lige så stilfuld som kalksten, så fører Granitop i sit udvalg kvartssten, som minder om kalksten.
Terrazzo
Materialets egenskaber afhænger i høj grad af udgangsmaterialets kvalitet og egenskaber. Når en terrazzoplade indeholder en stor andel af for eksempel Carrara-marmor eller tilsvarende “blødere” sten, svarer dens opsugningskoefficient og modstandsdygtighed mod tilsmudsning til naturstenens. Uanset det til fremstillingen anvendte bindemiddel (harpiks eller cement) tenderer den bearbejdede overflade til at være fugtfølsom og sart som marmor.
Keramik
Mange boligejere er overraskede over, hvor mange muligheder for at vælge mellem farve eller mønster, der er, når de skal vælge køkkenoverflader lavet af kunststen. Det er heller ikke nemt at ridse stenmateriale. Men de afgørende fordele ved at bruge keramiske materialer er deres modstandsdygtighed over for snavs og en lang levetid. Ved kontakt med syrlige fødevarer vil der f.eks. ikke være mærker eller kedelige pletter på en porefri porcelænsoverflade, og ligeledes kan den keramiske overflade modstå temperaturændringer.
Se materialerne! |
Hvordan genskaber man en poleret overflades glans?
For alle bordplader af sten gælder det, at man skal undgå anvendelse af tråd-vaskesvampe. Det bedste middel til rengøring af et køkkenbord er en mikrofiber-klud; men også aftørring med en klud kan skramme en poleret overflade, hvis der sidder sand eller jord på kluden! Hvis dette skulle ske, så brug for eksempel Cream Stone- poleringspasta (til natursten) eller Nano Cream-poleringspasta (til kvartssten), det er poleringsmidler særligt udviklet til vedligeholdelse af sten, som kan fås hos Granitop. Mikropartiklerne beskadiger ikke stenens overflade, men trænger ind i stenens porer, som ikke kan nås af almindelige midler.
Skulle en plet alligevel være opstået…
Man kan ikke altid forudse samtlige ulykker, og især har børnefamilier svært ved at holde alt pinligt rent. Skulle det ske, at et væltet glas saft ikke er blevet ryddet væk i tide, eller der skulle være opstået en generende syltetøjs- eller ketchupplet, så kan man også selv prøve at blande sig en rengøringspasta af forhåndenværende komponenter.
Først og fremmest skal man gennemfugte pletten grundigt, derefter blande sig en pasta af varmt vand og køkkensoda og lade den sidde på det tilsmudsede sted. Det vil være godt at tildække blandingen med film – således forbliver sodapastaen fugtig, og der vil være håb om, at man får fjernet de farvestoffer, som er trængt ind i stenen.
Hvis det alligevel ikke lykkes at få køkkenbordet helt rent, og det ser ud, som om du har prøvet alt, så sæt dig i forbindelse med vore specialister! Vi kan sikkert foreslå noget mere!