Udvalgte materialer -50 %
Læs mere
Diorite Verde – en enorm smaragdgrøn granit pryder Ikeas køkkenskabe

Diorite Verde – en enorm smaragdgrøn granit pryder Ikeas køkkenskabe

2024. vi startede året med et besøg hos Liza og Liam for at se, hvordan deres rummelige og moderne U-formede køkken blev bygget. De unge menneskers køkkenskabe er købt hos IKEA og udstyret med indbyggede hvidevarer. Bordpladen er i Diorite Verde, en mosgrøn granit med flydende, gyldenbrune årer, der skifter farve afhængigt af synsvinklen. Det er i lyset, at stenens karakter virkelig kommer frem, med lysere områder af dioritkrystaller og kvartsitlignende sten, der fremstår tydeligere mod den mørke, fløjlsagtige baggrund.

Hvordan begyndte I, da I indrettede jeres køkken?

Den største ændring i renoveringen og ombygningen var, at køkkenet fik en anden placering. Køkkenet, der tidligere var et separat rum, er nu blevet en del af stuen.
Der havde med nød og næppe været plads til et hjørnekøkken i det lille rum, men nu havde vi mere plads og besluttede ikke at spare for meget på skabe og hvidevarer. Man kan aldrig få tilstrækkeligt med skabe og skuffer, og vi ville også gerne have en større bordplade. Så vi lod fantasien få frit spillerum, gik ind på IKEA‘s hjemmeside og afprøvede så mange skabe, som vi følte, vi havde brug for. Vi overskred vores budget, men vi er glade for resultatet!

Et åbent U-køkken er praktisk, der er plads til alle hvidevarerne, og den højre side er som en køkkenø. Vi vidste med det samme, at vi ville have en lidt bredere bordplade, så der kom et siddeområde, og vi tænkte også, at en lodret fortsættelse af stenen på siden af skabet (den såkaldte vandfaldseffekt) ville være perfekt til vores projekt. Vi var ikke helt sikre på beklædningen af bagvæggen til at begynde med – det kunne både være en lav stænkplade eller fliser. På et tidspunkt overvejede vi endda at spare penge ved at beklæde bagvæggen med et andet materiale, f.eks. kvarts eller keramik, men heldigvis overbeviste Granitops specialister os om, at det ville være bedre med bagbeklædning i fuld højde til sådan en sten. Vi er meget taknemmelige for det råd!

Det ser ud til, at der var rigeligt med tvivl og valg… Hvad har ellers været vanskeligt med jeres køkken, eller hvad vil I gerne fremhæve som en succes?

Det gik relativt nemt med skabene. Under monteringen var vi nødt til at opfinde ekstra stykker, så der var plads til opvaskemaskinen, og dørene kunne åbne bedre. Vores gulv var også ret skævt, en højdeforskel på hele 6 mm, men altså… problemet med målene blev skjult af Granitops håndværker ved slutmonteringen af skabe og bordplade. Uanset hvor godt et byggefirma du bruger, er små ujævnheder i pudset på væggene, et betongulv, der bølger lidt, eller lidt afrundede væghjørner ret almindelige problemer, så vidt vi ved. Og hvis man ikke har opdaget dem tidligere, så gør man det helt sikkert, når man bestiller en bordplade i sten!
Vi har ikke noget at beklage os over i forhold til skabene. Liam og en ven monterede dem selv, det hele var i vater og sad godt fast i væggen. Overraskelsen var nok, at der ikke var forboret huller i skabene, heller ikke til grebene. På den anden side er det forståeligt – man kan vælge mellem en bred vifte af greb til skabe og skuffer.

Vi valgte også nogle af hvidevarerne fra IKEA, så de passede bedre til skabene. Vi valgte en Kilsviken-vask, 56×46 cm, i sort. Jeg målte den specifikt for at sikre, at der var plads til en bradepande. Hvis vasken er for lille, er det meget besværligt at vaske bagepladerne.

Komfuret er et Matmässig induktionskomfur, 59 cm, med separat timer for hver kogezone og automatisk slukning, når noget koger over.
Mattradition sort mikroovn med dampfunktion og programmerbar vægtbaseret automatisk optøning. Emhætten er helt almindelig Underverk, indbygget, også fra IKEA.

Fra en anden leverandør fik vi et Franke Urban-armatur med udtrækstud i farven onyx. På armaturet ville jeg ikke have røret i ret vinkel, men opad – så der er plads til højere ting under hanen. Armaturet er svingbart i 150 grader, grebet sidder til højre. Franke semi-professional kunne vi også godt lide, men vi fik et dårligt indtryk af den i showroomet. Den virkede leddeløs, så derfor valgte vi Urban.

Jeg ville have en indbygningsovn fra Whirlpool med A+ energimærkning, pyrolyse og en ovn i størrelse XXL (IKEA-ovnen var mindre). Hisense Nofrost 246 L køleskab, 178 cm højt, indbygget, med automatisk afrimning, alarm for åben dør og hurtig nedkøling. Og selvfølgelig en indbygget opvaskemaskine. Den havde jeg også udvalgt tidligere, til 16 kuverter (den største kapacitet for 60 cm brede opvaskemaskiner), 9 programmer, 42 dB, separat lav bestikskuffe. Denne opvaskemaskine åbner automatisk efter vaskecyklussen – så den tørrer også hurtigere, hvilket medfører en bedre energimærkning…

Vi brugte ret meget tid på disse valg, og vi kendte ikke noget til Granitop i begyndelsen. Set i bakspejlet kunne vi have købt armaturet og vasken hos jer – det ville have sparet os for at besøge en masse udstillinger, og resultatet ville sikkert være blevet lige så godt.

Men til sidst kom I til valget af en stenbordplade?

Lige præcis! Vi ville have en granitbordplade, og Granitop så ud til at have mange sten til rimelige priser. I starten kunne vi godt lide Belvedere-granitten, men da vi kiggede på billederne af stenpladerne, virkede det nye parti mere afdæmpet og mindre imponerende.

Ja, sådan er det med natursten, mønstret varierer. Viscount White eller Verde Savana, for eksempel, fås også i både roligere og mere flydende og intense mønstre…

Kort sagt… da vi gik videre med stenen, forstod vi på en eller anden måde, at Diorite Verde er vores sten. Vi overvejede et par andre muligheder – Shivakashi var for eksempel spændende beige-lyserød, men da det blev tid til at bestille, var der ingen tvivl. Diorite er på en eller anden måde et meget udtryksfuldt og sågar lidt modstridende materiale, med både granittens nordiske ro og lidenskaben i et flydende, bølgende mønster. Så man kan sige, at vores kræsne ønsker fandt sammen i denne stenbordplade, for afhængigt af vinklen og lyset er vores granitbordplade hele tiden forskellig og en fornøjelse at gå på opdagelse i. Det er den gyldenbrune glans i Belvedere samt den ensartede kornstruktur i Viscount White eller en anden granit, som afbalancerer det samlede indtryk.

Alt i alt er vi meget tilfredse med det endelige resultat. Tag for eksempel stikdåsen her, der rejser sig op af bordpladen – det er bare så smukt! En veninde sagde, at det ikke var særlig praktisk med et pop-up-modul indbygget i stenen, da det ikke må blive vådt, men… der er jo ingen grund til lade det blive oversvømmet!

Vinkøleren, som var planlagt til skabet, er stadig ikke kommet, men køkkenet er faktisk klar. Selv LED-spotlisterne kom på plads (også fra IKEA), og denne fjernbetjening kan f.eks. fastgøres med en magnet til ovngrebet!

Og stenens mønster passer bare sammen i samlingerne! Vores køkken faktisk lavet af to stenplader. Men man kan ikke rigtig se, hvor der er skåret – alt er sat sammen flydende og smukt. Jeg er meget tilfreds med Granitops dygtige håndværkere!

Når man planlægger skabene, er det fornuftigt at afprøve de forskellige placeringer af skabe, skuffer og udstyr på en tegning eller i et særligt program. På den måde bliver resultatet komplet og logisk! I et rum kan du f.eks. bruge kasser, aviser eller tape til at markere, hvor skabene skal være – og så kan du vurdere, om der er nok fri gulvplads til bevægelse og arbejde i køkkenet.

Vores erfarne håndværkere gør deres yderste for at sikre, at kontinuiteten i bordpladens mønster bliver så perfekt som muligt. Mønstret på stenplader, der skal ligge i forlængelse af hinanden, kan også variere. Derfor betaler det sig at have tillid til anbefalingerne fra opmåleren og de tegnerne, hvis arbejdstegninger er baseret på princippet om bedste pasform.

Når det drejer sig om natursten, er stenen ikke altid præcis, som den ser ud på nogle af de tidligere fotos. Afhængigt af partiet kan mønstret variere betydeligt, fra et roligere og mere jævnt mønster til et mere broget med en stærkere karakter. Nogle gange indeholder en stenplade takket være naturens luner et mineral eller en bjergart med en anden sammensætning, eller sågar en helt anden farve, end bjergarten i øvrigt. Disse afvigelser kan være “det lille ekstra”, der gør den unik, og gør din bordplade til et kunstværk.

Hvis du vil beregne, hvor meget en køkkenbordplade i granit eller i anden sten vil koste, kan du bruge Granitops prisberegner. Hvis du gerne vil dele billeder af dit færdige køkken eller fortælle os, hvordan du har brugt sten i dit hjem, kan du kontakte os via e-mail eller tilføje billeder til vores Google konto!

Komplet køkken i Blue Pearl granit

Viscount White granit i et traditionelt-moderne hjørnekøkken

Galaxy Star granit i et åbent køkken

Bianco Sardo granit – også en børnefamilies hjem kan være meget stilfuldt