Udvalgte materialer -50 %
Læs mere
Grå men ikke kedelig – Viscount White granit i et traditionelt-moderne hjørnekøkken

Grå men ikke kedelig – Viscount White granit i et traditionelt-moderne hjørnekøkken

Vi besøger Peter og Elsa i deres hjem for at snakke om indretning og bordplader i sten. For et par år siden bestilte de en bordplade i Viscount White granit til køkkenet, og nu er renoveringen nået til badeværelset, hvor der er valgt et relativt nyt materiale, den gråbeige kvartssten Breeze Ashen Light.

Viscount White

Folk holder ofte fast i deres valg, og når køkkenet er færdigt, bruges det samme materiale andre steder. Hvorfor valgte I en helt anden sten til jeres badeværelse?

Disse sten er faktisk ikke så forskellige. Begge bordplader er udvalgt fra et lignende princip – hjem er et sted at slappe af. Grå og beige toner er afdæmpede farver til indretning og skaber et roligt miljø. Stenenes mønster er heller ikke alt for iøjnefaldende, og det er netop den slags bordplader som vi ønskede. Ingen af os har en ekstravagant smag, så der var ingen særlig diskussion om emnet. Først og fremmest funktionalitet, for et hjem skal være en hyggelig og bekvem rede.

Måske ser en stenspecialist anderledes på tingene, men for det almindelige menneske er en sten stadig en sten, uanset om det er granit, marmor eller kvarts. Beslutninger træffes snarere på grundlag af pris og farve, og den praktiske side af tingene er helt klart vigtig. Badeværelset er et mere vådt rum end køkkenet og indeholder flere kemikalier af alle slags, såsom tandpasta, kosmetik, makeup, parfume og neglelakfjerner…. Alle de ting, der kan efterlade pletter. Kort sagt valgte vi poleret kvartssten til badeværelset, fordi det er vandtæt og det mest hygiejniske materiale.

Breeze Ashen Light

Vi fandt Viscount White granit i en gammel Granitop-nyhedsartikel. Artiklen handlede om polerede sten, hvide møbler og udstyr i rustfrit stål, men vi var sikre på, at de grå skabe ville passe godt til dette materiale. I denne henseende er det nok passende at nævne, at vi faktisk blev anbefalet poleret granit til køkkenet, men da vi kiggede på prøverne, var det poleret Viscount White vi har her nu, der skilte sig ud. Relativt diskret og fordringsløs, der er ikke mange stærke hvide og sorte bølger i den, men sammenlignet med de mere kedelige granitsorter (Grigio Aveiro, Bianco Sardo, Bohus Grey) er den stadig særegen, mindre prikket og … bare så pæn! Et stort mønster ville have været alt for fremtrædende i køkkenhjørnet, så vi er meget tilfredse med det ensartede grå resultat.

Hvordan så materialevalgsprocessen ud? Hvor lang tid tog reparationen?

Granitop blev valgt helt tilfældigt. Da vi googlede efter bordpladematerialer kom jeres webside straks frem og virkede den mest pålidelige. Vi kunne godt lide, at I har masser af billeder af forskellige køkkener og muligheden for at beregne prisen på bordpladen.
Vi overvejede også andre muligheder, men da prisen på sten ikke var meget højere end prisen på egetræsbordplader, var beslutningen let at træffe. Med den minimale prisforskel ville det være synd ikke at vælge sten!

Se materialerne!

Vi valgte baggrundstenen med så få overgange som muligt – matte møbler, matsorte dørhåndtag og greb, slebet granit og ikke poleret. En flisebelagt væg eller en lysende blank bordplade ville se ud som et fremmedlegeme her, et ensartet og minimalistisk køkken er pænere.

Jeg tror at beslutningen blev påvirket af muligheden for at beklæde væggen mellem skabene med sten. Det forbinder over- og underskabene og på denne måde blev indtrykket på en eller anden måde afsluttet. Men for at være ærlig, så er intet virkelig færdigt og afsluttet endnu. Disse stikkontakter er en midlertidig løsning og der mangler stadig nogle ting.

Vasken er Blanco Subline? Silgranit-finish, bundmontering? Skabet ser ret smalt ud, men vasken og blandingsbatteriet passer fint ind?

Nej, skabet er ikke smalt, det er 60 cm, installatørerne var også glade, fordi de ikke behøvede at skære møblerne, alt passede meget godt. Vaskens åbning er endda blevet flyttet lidt tilbage for at gøre stenkanten foran mere massiv, dvs. at bagkanten er 8 cm i stedet for 10 cm, og da bagstenen blev placeret på bordpladen, blev kanten ved blandingsbatteriet endnu mere reduceret. Vandhanen sidder pænt lige ved væggen.

I har brugt dette køkken nu… i to år? Hvordan har I vedligeholdt materialet?

Der er allerede gået tre år. Vi har ikke gjort noget særligt ved stenen, vi har bare holdt bordpladen ren. Det blev dog sagt, at Viscount White sammenlignet med hårde granitter er mere porøs og er særlig sart, når den er slebet. Stegefedt og andet bør absorberes her…
Men ingenting, den ser ud som ny. Hvis du rydder lidt op, vil stenen holde godt.

Der mangler et moderigtigt tilbehør i jeres køkken. Overvejede I også en køkkenø, eller hvorfor er I forblevet tro mod det almindelige spisebord?

Vores lejlighed er ikke særlig stor, og køkkenøen ville have delt rummet. Hjørnekøkkenet er ellers lidt skjult i en niche og går gnidningsløst over i stuen. Det er både godt og rigtigt, man har ikke rigtig brug for en køkkenø her.

Nogle gange er enkle og traditionelle løsninger de mest universelle og pæne. Så er der ikke behov for nogen særlig planlægning eller design, du skal bare gå til et møbelfirma og en stenfabrik og fortælle dem, hvad du vil have, og resultatet vil blive fantastisk!

Hvad anbefaler I til andre som køber stenbordplader og indretter sit hjem? Hvordan opnår du et så harmonisk og komplet hjem?

Det vigtigste er måske at finde ud af hvad er dine behov og muligheder. For resten er det allerede værd at stole på specialister.
Vi var selvfølgelig lidt bekymrede for, hvordan dette “L-køkken” ville passe ind i den snæve trappeopgangen (der er ingen elevator i bygningen), men det gik fint. Du vil f.eks. ikke lægge mærke til overgangen mellem sten ved komfuret.

Forbindelsested er her

Nogle af vores beslutninger er også blevet truffet med tænke på fremtiden, f.eks. er komfuret blevet monteret ovenpå i stedet for at blive sunket i bordpladen. I sådanne sager er det bedre at lytte til de mere erfarne.
Hvis der er tale om en forsænket kogeplade, slides silikonen stadig med tiden, og hvis noget tungere falder ned, kan kogepladen gå i stykker. Disse problemer kan faktisk undgås. Komfurer der skal installeres ovenpå er med standardåbning, men det er ikke sikkert, at du kan finde præcis den samme forsænkede version i fremtiden, og så skal du lave det hele om.

Spotlamperne blev også valgt efter anbefaling fra møbelproducenten, og jeg ville måske ikke selv have tænkt på at sætte så mange af dem der, men nu kan vi nogle gange godt lide at sidde i sofaen i halvmørket og bare kigge på de oplyste sten.

Se materialerne, læs glade kundehistorier, og beregn, hvor meget dit drømmekøkken kan koste!

Prisberegner

Hvis du gerne vil dele billeder af dit færdige køkken eller fortælle os, hvordan du har brugt sten i dit hjem, kan du kontakte os via e-mail eller tilføje billeder til vores Google konto!

De tre mest strålende repræsentanter for dybsort granit

Komplet køkken i Blue Pearl granit

Det udendørs køkken: havens perle, hvor sommerdagene kan nydes

Bianco Sardo granit – også en børnefamilies hjem kan være meget stilfuldt

Granit