Caesarstone -20%
Læs mere
Alle køkkenborde af Carrara-marmor

Alle køkkenborde af Carrara-marmor

Der er næppe nogen anden stenart, som er lige så kendt og elsket som den hvide Carrara-marmor. Igennem årtusinder har Bianco Carrara symboliseret tidløshed og enestående luksus (mármaros er græsk for funklende klippeblok). Denne stilfulde stenart er ikke blot noget særligt på grund af sin værdige fortid, men også fordi den ligger over alle modestrømninger – Bianco Carraras holdbarhed, transparente overflade og perlende skønne spil i lyset er evig

köögi töötasapinnad Carrara marmorist
Bianco Carrara C marmor bordplade

Det strømningsmønster, som dekorerer marmoren, opstod, da bjergarten metamorfoserede og begyndte at flyde i delvis opsmeltet stand. De geologiske processer, det høje tryk og høj temperatur ændrede engang for millioner af år siden en ordinær kalk- og dolosten til at blive en helt speciel sten, værdig og ren marmor med stribet mønster (retningsbestemt tekstur). Den fornemme elegance og særpræget fra disse af naturen tegnede årer kommer fra mineraler, der er bragt til stedet og udkrystalliseret fra vand, nu udgør de en fast del af stenen efter, at vandet er fordampet.

valgest marmorist köök
Carrara marmor

Åremønsteret, stenens renhed og farve er den dag i dag de egenskaber, som Carrara-marmor opdeles efter. Selv om navnet Bianco Carrara er almindeligt udbredt som samlebetegnelse for hvid marmor fra Italien, er der adskillige, som ikke finder det helt rigtigt. For geologer er også Statuario, Calacatta, Venato, Arabescato, Fantastico med flere alt sammen følger af den samme pladetektonik, som i Carrara-området (bredere betegnet De apuanske Alper, Alpi Apuane) skabte marmoren. Det, som gør alle de nævnte stenarter (og i alt henved 150 forskellige slags marmor fra stenbrud i området) til noget særligt, er stenmestrenes århundredlange erfaring i marmorbrydning, ligeledes den lokale fra far til søn nedarvede kunnen og viden om, hvordan man skærer og klassificerer marmor.

marmorist köögi töötasapind
Bianco Carrara C marmor bordplade

Ren calcitmarmor er overvejende ganske lys, og netop dette er hovedkendetegnet for højkvalitetsmarmor fra Carrara-området. Generelt opdeles Bianco Carrara i tre klasser – Bianco Carrara C (hvid marmor af højeste kvalitet med tydeligt mønster – det er da også den eneste type Carrara, som vi i Granitop tilbyder), Bianco Carrara CD – hvid marmor med lidt mere grålig baggrund og utydeligere årer end C-klassen, samtidig med tættere mønster, og Bianco Carrara D, som er endnu mere grå og tåget i mønsteret.

Herudover frembringer Carrara-stenbruddet også den mere eksklusive Calacatta-marmor, som karakteriseres af et mere spredt, men kraftigere og bredere stribet mønster, der kan være gråt, grønligt, brunt eller endog gulliggyldent (Calacatta Gold). Eftersom Calacatta med sit mere intensive mønster er lettere at tilpasse ved udfyldning af store flader eller at anbringe til spejlvirkning, er det blevet en favorit hos mange indretningsarkitekter.

Se materialerne!
Carrara, Itaalia marmor
Carrara stenbrud

Den mængdemæssige fordeling af marmor brudt i Carrara-området er opdelt i sorter omtrent som følger:
Bianco Carrara – 53,3%
Venato (året marmor) – 24,8%
Arabescato – 4,3%
Statuario – 4,0%
Calacatta – 3,4%
Bardiglio (grå marmor) – 3%
Nuvolato (“skymønstret” marmor) – 1,5%
øvrige (Zebrino, Paonacco, Crema, Cipollini med flere) – 5,7%

I gammel tid, da marmor endnu blev brudt og skåret op med primitivt værktøj, var det endnu mere besværligt at få fat i de mere eksklusive marmorsorter. Dengang blev marmor hovedsagelig brudt i bjergene, stenen blev flækket med kiler, og stenblokkene blev for det meste flyttet med slæder og oksetræk. Sommetider lod man simpelt hen de store stenterninger trille ned ad bjergsiden, og mange steder er slugterne nu til dags dækket med et titals meter tykt lag af marmorskærver.

Bianco Carrara söögilaud
Hvide rund sofabord

Det menes, at der under Massa- og Carrara-provinsen ligger et flere hundrede meter tykt lag af marmor, som strækker sig indtil 1700 m under havniveau. Produktionskapaciteten for de nemt tilgængelige forekomster er dog temmelig begrænset. Det bliver stadig vanskeligere at finde sten af højeste renhed, og derfor stiger marmorens pris fra år til år. Naturligvis spiller folks efterspørgsel også en rolle her – der er stadig flere, som til sit køkken eller badeværelse ønsker holdbare materialer, der ikke taber i værdi.
Bianco Carrara-marmor er en af de mest strålende repræsentanter for sådanne materialer.

Prisberegner
Carrara marmorist köök ja köögisaar
Bianco Carrara C

Kendte bygninger opført af hvid marmor:
Det skæve Tårn i Pisa, Panthéon, Taj Mahal

Marmor – et kongeligt materiale

Hvid marmors mange udtryk – hver bordplade fremstillet af natursten er unik!

Køkkenborde af marmor er stadig moderne!

Sort marmor – det hyggelige hjems luksuriøse perle

Marmor bordplader – tidløs elegance

Sort eller hvid marmor? Eller grøn?

Få gratis vinduesplader, når du bestiller en ny køkkenbordplade!

Hvortil vælges sådanne stenborde allermest?

Allermest ønskes stenplader til overdækning af køkkenmøblerne; men i stadig højere grad ønsker man også at se sten i badeværelset, hvor det passer fantastisk fint ind. Ligeledes er sten allerede længe blevet brugt til kaminer, vindueskarme og trappetrin, og der er efterhånden stadig flere, som opdager, at et sådant smukt mønstret materiale også kunne bestilles for eksempel til grillhjørnet eller som havebords-dækplade.

Er marmor velegnet til køkkenbordplader?

Vi kan tilbyde køkkenbordplader i marmor, men i betragtning af marmors følsomhed overfor mekaniske skader og stoffer, som bruges regelmæssigt i køkkenet (f. eks. kaffe, te, olie, citrusfrugter, rødvin osv.) anbefaler vi ikke marmor til køkkener. Marmor egner sig bedre til badeværelser eller som vinduesplader. Marmor bør behandles regelmæssigt med imprægnering.