Udvalgte materialer -50 %
Læs mere
Noble Concrete Grey – den legedariske betonggrå kvartssten er favoritten hos mange

Noble Concrete Grey – den legedariske betonggrå kvartssten er favoritten hos mange

Snart det 10 år siden, at den første kvartsstenprototype fra Noble-kollektionen kom til fabrikkens produktionslinje. Denne produktlinje af kunststen blev fra begyndelsen af indretningsarkitekternes yndling, og frem til nu har denne kvarts, der efterligner naturlige materialer, hele tiden sat nye salgsrekorder.

I kategorien indretning, hvor trenden skifter hele tiden, er 10 år ganske lang tid. På trods af det har en af stenene fra Noble-kollektionen holdt sig i billedet hele tiden, og de sidste år har den ligget i toppen af de bedst sælgende materialer hos TOP. Denne helt særlige kvartssten er Noble Concrete Grey med inspiration fra både ekspressive betonoverflader og kalksten. Derfor har vi samlet nogle boligejere og indretningsinteresserede for at diskutere, hvad der kan være årsagen til denne popularitet.

Grå er jo en meget almindelig farve – hvorfor synes folk om Noble Concrete Grey?

Ursula (indretningsarkitekt): “Hvert projekt er forskelligt og noget særligt, men generelt kan man sige, at grå er en neutral farve, som ikke tiltrækker sig for meget opmærksomhed. En grå bordplade passer til alt og giver tilstrækkeligt med spillerum. Inden for indretning står betongrå for det byagtige og moderne og har været en trend i snart en årrække.
Og det er ikke kun inden for indretning, at gråtonefarver dominerer. I bilindustrien er bilerne ifølge visse kilder for 80 procents vedkommende enten grå eller sølvgrå, hvide eller sorte.”

Sara (indretningsblogger): “Helt rigtigt, grå, sort og hvid er på alle måder klassiske farver og uafhængige af tid. Hvis man vælger mere neutrale bordplade eller skabe, er der ingen fare for, at det går helt galt med opfriskningen og indretningen af køkkenet.
For Noble Concrete Grey kan man efter min mening også pege på skyggerne i farven. Når man ser på bordpladen og øen, ser man klart, hvordan stenens udseende varierer i forhold til synspunkt og belysning. Når man ser den i lyset fra solskinnet fra vinduerne, virker den lys, men de steder på kvartsbordpladen og baggrundslisten, der er i skygge, virker mørkegrå. Concrete Grey bliver også lysegrå, når den polerede bordplade spejler en vægfarve, og kan endda virke lidt beige på steder, der belyses af lamper med gultonet lys.”

Karine (dekoratør): “Nemlig – minimalistisk eller sågar en smule industrielt design er stadigvæk in! Selvom der tit tales om, hvordan gråt passer til rustfrit stål og aluminium, passer gråt sammen med stort set alting. Det kan godt være, at det er farveløsningen og placeringen af skabe og hvidevarer, der lægger bunden, men det er detaljerne, der giver rummet og dets beboere sin karakter. Det kan være, at denne sikre baggrund i grå toner er et praktisk valg. Men samtidig gør den det nemmere for køkkenet at forandre sig med tiden, og giver mod til at eksperimentere med dekorationer og accessories, gardiner og møbelstoffer, farver, materialestrukturer osv.”

Hvad skal man generelt tænke på, når man bestiller køkken og vælger bordplade?

Gregor (håndværker): “Større hvidevarer som komfurer, køleskabe og emhætter osv. skaber som oftest ingen problemer. Der er ofte heller ikke så meget at snakke om, for planen for placering af skabe og apparater laves baseret på de arkitektoniske kendsgerninger: rummenes størrelse, placeringen af døre og vinduer osv.
I begyndelsen kan der være utroligt mange gode idéer, men det kan ofte være en fordel med en tænkepause, så man undgår at overdrive med nips, billeder og andet. En ren og tom bordplade eller væg kan også være meget smuk.”

Sara: “Ting, man bruger tit, som komfur eller kaffemaskine, skal placeres logisk med enkel adgang. Funktionaliteten må aldrig glide i baggrunden!”

Ursula: “Med farver er det endda ret let, eftersom alle pasteltoner passer til hinanden. Pastelfarver er blegere og matte versioner af grundfarverne, og de gør et korrekt belyst rum større og mere elegant. Med hårde hvidevarer er det langt værre. Tag en vaskemaskine, f.eks. Passer den i køkkenet?

Karine: “Hvis ejeren ønsker, at alle husholdningsaktiviteter skal foregå i køkkenet, eller badeværelset er så lille, at der ikke er plads til en vaskemaskine, så er der ikke ret mange andre muligheder… “

Gregor: “Når det gælder hårde hvidevarer og planer, vil jeg særligt understrege den rækkefølge, man træffer beslutningerne i. Kort sagt skal man, når man vælger skabenes bredde og placering, vide, hvilken type vask eller komfur eller opvaskemaskine man skal have, og hvor de skal placeres. Når man ser på helhedsløsninger, så er det måske ikke så farligt med køkkener. Det kan faktisk være langt værre med et vaskerum med bordplade, for målene hos visse producenter af keramik til badeværelser varierer bemærkelsesværdigt. Man skal, når man skærer ud til montering af en undermonteret vask, naturligvis bruge en præcis skabelon, der tager hensyn til de forskellige teknologiske særenheder, der er ved fremstilling af vaske.”

Her kom vi ret langt væk fra hovedtemaet i vores samtale, eftersom planen var at tale om en konkret sten, Noble Concrete Grey… Kan I sige noget i forhold til dette konkrete køkken?

Ursula: “Det er et meget smukt køkken. Alting er smukt i balance og udgør en helhed. En af inspirationskilderne til indretningen er formentlig det karakteristisk brede og lave vindue. Vægfarven i en caffè latte/beigebrun nuance giver sammen med bræddegulvet og de gyldne lamper varme til rummet.”

Gregor: “Jeg kan bedst lide komfuret med den enorme emhætte, der skygger en smule for køleskabet, når man kommer ind. Du kommer ind ad døren, først ser du ingenting, og så bum! En total opmærksomhedsmagnet.
Lofra og Smeg er kendte producenter af hvidevarer i retrostil. Sammen med bræddegulvet, de sorte elkontakter og store er det prikken over i’et. Fornemmelsen af nostalgi forstærkes også af den forarbejdede kant på bordpladen i Noble Concrete Grey kvarts – det er en antikprofil.”

Karine: “De høje barstole er meget udtryksfulde – og de har også været et indretningshit de sidste par år. Nogle er begyndt at gå væk fra dem, for det er noget mere bekvemt med sæder i normal højde.
Når man planlægger et køkken, er det en meget vigtig etape, når man rådfører sig med en specialist. Og naturligvis kan det betale sig at kigge rundt i magasiner og sociale medier for at se, hvad andre har gjort…”

Sara: “Når man følger den moderne skandinaviske, minimalistiske stil, er det vigtigt med harmoni. Når man vælger en grå bordplade eller neutrale skabe, må man ikke lade betonen eller de store metalflader (f.eks. et rustfrit køleskab med to døre) dominere. Til at afbalancere bør man bruge farver og materialer, men man skal tænke på, hvilke følelser valget af indretning fremkalder. Vi ved, at træ og tekstil symboliserer varme og hygge, mens sten og glasoverflader står for renhed.
Og naturligvis skal man, når man vælger farver til det grå, undgå at gå til den anden yderlighed – for mange farver kan gøre interiøret spraglet og nervøst.”

Hvilke anbefalinger har I til dem, der har besluttet sig for grå skabe eller bordplade i køkkenet?

Hvad skal man gøre:

  • Kombiner den neutrale grå med andre farver som f.eks. sort, hvid, beige, greige/gråbeige.
  • Leg med materialer og teksturer, som f.eks. overflader i rustfrit stål, aluminium eller krom, lyst eller mørkt træ.
  • Glem ikke mønstre – selv en grå overflade bliver levende, hvis den udsmykkes af et karakteristisk mønster.

Hvad skal man undgå:

  • Selvom din grundfarve er den sikre grå, behøver det ikke betyde, at du skal være lige så forsigtig med resten af indretningen. Frygt ikke at eksperimentere!
  • Undgå et industrielt eller koldt indtryk. Husk, at det grå skal have noget prominent ved siden af – som fungerer som et udtryk, der afbalancerer.

Se Granitops udvalg af sten. Læs om fordele og ulemper ved næsten vedligeholdelsesfri kvarts og keramik og regn ud, hvad en bordplade, som passer i dit hjem, kommer til at koste.
Hvis du har fået dit drømmekøkken og vil fortælle os din historie, er du velkommen til at kontakte os eller give os en anmeldelse på vores Facebook– eller Google-konto.

Se materialerne!

Et bord af Crystal Calacatta Silva kvartssten til perfektionistens køkken

Marmormønstret Noble Carrara i køkkenet i en nyligt færdigbygget lejlighed

Moderne grå kvartssten Breeze Pearl i et fornemt træhus fra begyndelsen af sidste århundrede

Marmorlignende kunstig sten Mystery White i køkkenet i et moderne familiehus

Ocean Reef-kvarts i et klassisk og romantisk køkken