Caesarstone -20%
Læs mere
Poleret eller slebet bordplade?

Poleret eller slebet bordplade?

Mønstret og skønheden i en stenbordplade kan vare evigt, hvis den får den rigtige pleje. Dog afhænger meget af måden, hvorpå bordpladen har fået den sidste finish. De interesserede spørger sikkert af og til: hvilken løsning er den mest praktiske for netop mit køkken eller mit hjem?

Glansen af spejlglat poleret granit eller kompositsten forskønner sikkert ethvert hjem, og luksuriøst elegant, slebet marmor, der har fascineret mennesker siden antikken, får køkkenet eller badeværelset til at skinne. De to mest populære muligheder for behandling af stenbordplader er polering (P-polished) og slibning (H-honed). Begge behandlinger giver et ganske ens udseende, men den polerede stenoverflade er blank og reflekterende, hvor den slebne er mat og ser ens ud uanset lysvinklen. Til køkken og badeværelse egner begge dele sig udmærket, der skal blot tages hensyn til, at ridser, støv, indtørrede vanddråber og fingeraftryk ses meget tydeligt på en poleret overflade.

Også ved slibning opnås en fuldkommen glat overflade, men sammenlignet med poleringen afsluttes processen, inden man tager værktøj med den mindste kornstørrelse i brug. Den polerede overflade er spejlglat og blank, hvor den slebne sten efterlader et lidt mere naturligt indtryk – den er silkemat. En bordplade, som er behandlet på denne måde, er mindre krævende ved køkkenrengøring, og den bliver ikke så nemt ridset som en poleret stenoverflade.

Ofte anvendes også børstning (B – brushed) til behandling af natursten. Det betyder, at den blødere del af stenen børstes ud ved hjælp af diamantbørster.

Det efterlader overfladen lidt ujævn, og den føles læderagtig, når man rører ved den (derfor kaldes det nogle gange en læderagtig overflade). En overflade, der er behandlet på denne måde, er ikke helt glat, men er som regel mere modstandsdygtig over for pletter.

Brænding (F-flamed) er en teknologi, hvor sten (primært granit) opvarmes til høj temperatur med åben ild. Alle silikatmineraler indeholder kulstof, og når det brænder, ændrer stenens overflade sig. Kvartsoverfladen børstes, så den opnår et spændende og teksturpræget udseende.

Se materialerne!

Der findes selvfølgelig også andre muligheder, for eksempel hamring (bush-hammered), sandblæsning eller vandskæring m.m. Disse behandlinger er også effektfulde, men som ved brænding tilrådes det at glatte stenoverfladen med børstning. Denne bordplade bliver ikke helt glat – derfor finder sten, som er behandlet på denne vis, gerne anvendelse udendørs eller som trappetrin, vægplader eller ved grillsteder og udendørspejse.

Blue Pearl granit
Nero Marquina marmor (H – honed)
Nero Assoluto granit (P – polished)

Forårskampagne

Hvilken farve og hvilket mønster skal man vælge til sit køkkenbord?

En bordplade af sten – flere løsninger, end du tror!

Hvilken farve køkken skal jeg vælge?

Ofte stillede spørgsmål

Hvilke finish-muligheder findes der?

Til de mest populære metoder til bearbejdning af bordpladesten hører polering (P-polished) og slibning (H-honed). Begge er glatte; men en poleret overflade har glans, mens en sleben overflade er mat. Der findes imidlertid mange flere slags finish, og forskellige producenter kan til beskrivelse af samme resultat anvende forskellige begreber afhængigt af, om man går ud fra bearbejdningsmåden eller overfladen efter bearbejdning (slutresultatet). Eksempelvis anvendes for granit sommetider begrebet “læderagtig” (leathered finish), mens en anden producent betegner den samme finish som en “børstet” overflade (brushed). Behandlingsmåderne kan afhænge af stenens egenskaber, og naturligvis er det ikke alle behandlingsmåder, som kan fås til samtlige materialer. Hvis du har brug for klarhed over begreber som flamed, bush-hammered/fine-picked, antiqued/tumbled, water-jet honed, blasted, acid-washed, eller du ønsker at se nærmere på prøver, så sæt dig i forbindelse med vore specialister!

I hvilket omfang kan man stole på stenprøven og billeder på hjemmesiden/socialmedier?

Stenprøverne er af de sten, som vi sælger – de er af det samme materiale, som også bordpladen fremstilles af. Samtidig afhænger stenens mønster og farvetone også i høj grad af belysning og betragtningsvinkel. For eksempel kan kvartssten med finere struktur under visse betingelser synes ganske ensfarvet, ensartet hvid, beige, grå eller sort. Visse polerede stenarter med glimtende korn er det yderst vanskeligt at fotografere naturlige, og afhængigt af fotograferingsvinklen, som vælges til undgåelse af reflekser, kan samme køkkenø fremtræde både mørkegrå og natsort. Afhængigt af partiet kan der forekomme mindre forskelle i stenenes farvetoner. For naturstenenes vedkommende bør det ikke komme som nogen overraskelse, hvis stenpladens mønster eller farve varierer på trods af, at hele køkkenet er fremstillet ikke blot af sten fra samme parti, men også fra samme slab. Dette gælder især den hvide Bianco Carrara C marmor. Ved valg af særprægede materialer (for eksempel natursten som Carrara-marmor eller Jura Grey kalksten) kan du sende kontaktpersonen et billede af, hvordan stenens mønster skal være – så kan vi i god tid præcisere, om det er muligt at finde en sten med et nogenlunde tilsvarende udseende. Ved meget specielle ønsker kan det være bedre at bruge kunststen, hvis mønster er uforanderligt.

Prisberegner