Poleret eller slebet bordplade?

Poleret eller slebet bordplade?

Mønstret og skønheden i en stenbordplade kan vare evigt, hvis den får den rigtige pleje. Dog afhænger meget af måden, hvorpå bordpladen har fået den sidste finish. De interesserede spørger sikkert af og til: hvilken løsning er den mest praktiske for netop mit køkken eller mit hjem?

Glansen af spejlglat poleret granit eller kompositsten forskønner sikkert ethvert hjem, og luksuriøst elegant, slebet marmor, der har fascineret mennesker siden antikken, får køkkenet eller badeværelset til at skinne. De to mest populære muligheder for behandling af stenbordplader er polering (P-polished) og slibning (H-honed). Begge behandlinger giver et ganske ens udseende, men den polerede stenoverflade er blank og reflekterende, hvor den slebne er mat og ser ens ud uanset lysvinklen. Til køkken og badeværelse egner begge dele sig udmærket, der skal blot tages hensyn til, at ridser, støv, indtørrede vanddråber og fingeraftryk ses meget tydeligt på en poleret overflade.

Også ved slibning opnås en fuldkommen glat overflade, men sammenlignet med poleringen afsluttes processen, inden man tager værktøj med den mindste kornstørrelse i brug. Den polerede overflade er spejlglat og blank, hvor den slebne sten efterlader et lidt mere naturligt indtryk – den er silkemat. En bordplade, som er behandlet på denne måde, er mindre krævende ved køkkenrengøring, og den bliver ikke så nemt ridset som en poleret stenoverflade.

Ofte anvendes også børstning (B – brushed) til behandling af natursten. Det betyder, at den blødere del af stenen børstes ud ved hjælp af diamantbørster.

Det efterlader overfladen lidt ujævn, og den føles læderagtig, når man rører ved den (derfor kaldes det nogle gange en læderagtig overflade). En overflade, der er behandlet på denne måde, er ikke helt glat, men er som regel mere modstandsdygtig over for pletter.

Brænding (F-flamed) er en teknologi, hvor sten (primært granit) opvarmes til høj temperatur med åben ild. Alle silikatmineraler indeholder kulstof, og når det brænder, ændrer stenens overflade sig. Kvartsoverfladen børstes, så den opnår et spændende og teksturpræget udseende.

Der findes selvfølgelig også andre muligheder, for eksempel hamring (bush-hammered), sandblæsning eller vandskæring m.m. Disse behandlinger er også effektfulde, men som ved brænding tilrådes det at glatte stenoverfladen med børstning. Denne bordplade bliver ikke helt glat – derfor finder sten, som er behandlet på denne vis, gerne anvendelse udendørs eller som trappetrin, vægplader eller ved grillsteder og udendørspejse.

Blue Pearl granit
Nero Marquina marmor (H – honed)
Nero Assoluto granit (P – polished)