Udvalgte materialer -50 %
Læs mere
Virginia Black – en spændende mønstret granit fra Amerika

Virginia Black – en spændende mønstret granit fra Amerika

På en smuk solrig forårsdag tog vi hen til Lars’ kontor i centrum for at diskutere stenbordplader og renovering, og for at tage billeder af en granit, som ikke bestilles så ofte. Virginia Black – også kendt som Jet Mist og Virginia Mist – er en mørkegrå, næsten sort granit med lysere pletter og buer. Man kan bare blive ved med at beundre det bølgede mønster, der udstråler naturens urkraft og granittens ældgamle råstyrke. Men alligevel er dette materiale ikke så populært og udbredt som for eksempel Viscount White eller Verde Savana

Folk, der leder efter mørk granit, vælger normalt Nero Assoluto eller Nero Africa til sine bordplader, mens Galaxy Star, Emerald Pearl og Blue in the Night også er ret populære. Hvorfor valgte du lige præcis Virginia Black?

Virginia Black er måske lidt mindre kendt i Europa og Asien, men det er en meget kendt sten i Amerika. Netop denne mørke granit bruges i vid udstrækning både til beklædning af bygninger, men også til indendørs udsmykning af kontorejendomme, for eksempel som gulvfliser. American Mist bruges både til mindesmærker og monumenter, men også til bardiske og caféborde. Denne mørke og hårde granit er velkendt i USA for sin holdbarhed, og så har den et meget karakteristisk udseende.
Jeg har længe kunnet lide netop denne granit, og ville sikkert have bestilt den samme til mit køkken derhjemme, men på det tidspunkt – for mange år siden – fandtes Virginia Black ikke i Granitops sortiment. Nu er den fejl endelig blevet rettet!

Se materialerne!

Der findes rigtigt mange forskellige og interessante materialer i verden. Der er ikke plads til dem alle på vores hjemmeside, for så bliver den alt for broget. Men hvis du ikke har noget imod, at jeg spørger, hvilken sten har du så derhjemme?

Nero Tropez, sort marmor. Det er også et meget smukt materiale. Jeg kan i det hele taget godt lide sorte bordplader. De virker beroligende og hæver niveauet på rummet. Grå skabe, rustfrit stål, mørke træoverflader, hvide vægge – når de suppleres af en sort stenbordflade pyntet med et lysere mønster, ser det bare godt ud.

Forresten, når vi taler om resultat… Som du kan se, er rummet meget smalt og upraktisk. Det er et gammelt hus, og dengang var man ligeglad med køkkener. Før havde vi kun en vask, et lille skab og en kaffemaskine i dette hjørne, men der var ikke plads til noget i skabet. Kontorassistenten havde længe ønsket sig et hyggeligere rum, indrettet som et køkken med plads til kaffemaskine, elkedel, opvaskemaskine, køleskab, airfryer og mikroovn. Vi blev nødt til at renovere, for selvom der var brug for mere opbevaringsplads, ville jeg ikke have et almindeligt køkken her. Et køkkenhjørne i et kontor har en lidt anden funktion. Hvis man aktivt begynder at tilberede mad, vil lugten af mad, selvom der findes en emhætte, sprede sig til kontorerne, og det passer ikke til vores image. Desuden er der masser af gode caféer og spisesteder i nærheden, og vi plejer alle at gå ud og spise.

Så I har ikke engang et komfur her i køkkenet?

Lige præcis! Vi har ikke noget komfur, fordi der ikke er behov for det. Hvis du har lyst til at snuppe et stykke pizza efter et møde, eller vil tilbyde forårsruller, friturestegte rejer eller varme snacks til et kundemøde, kan du varme lækkerierne i en airfryer. Et par gange om året holder vi også større fester og seminarer for afdelingens medarbejdere, men så plejer vi at få mad udefra. Der er en virksomhed, som gør det virkelig godt med både tacos og tempura, og de har en bred vifte af menuer fra med alt fra pålæg (kanapéer og pirogger) og salater til mere omfattende buffeter. Men de har ikke brug for vores køkken eller et komfur, for de kommer med deres eget udstyr. Selvfølgelig har vi ikke disse større måltider her, for i salen er der, som du kan se, ingen siddepladser. Bordet er erstattet af et klapbord.
Til at begynde med ville min assistent i øvrigt bare klistre et mønster af mørk granit på bordpladen. Så kunne det være godt nok. Men det var ikke en god løsning, så vi fik sørme sten på bordet!

At finde skabe og indrette på så lidt plads må være noget af en udfordring?

Tell me about it! Vi ville have skabe og skuffer, hvor vi kunne stille køleskabet og opvaskemaskinen og alt det andet, vi havde brug for, men intet passer ind her! Min assistent fik præcis nul anbefalinger i IKEA’s køkkenberegner, da hun tastede rummets dimensioner ind! Zero, nil, nada! Den AI-baserede beregner siger, at der ikke er plads til skabe, fordi afstanden mellem væggene er 2 cm kortere end det mindste skab, selv efter at man har fjernet fodpanelerne.
Problemet er, at endevæggen er så smal, at de typiske hjørneskabsmoduler ikke passer. Det var med nød og næppe, at vi fik plads til dette Knoxhult-skab. Lågen under vasken kan ikke åbnes helt, og der er et underligt tomrum under bordpladen. Sprøjtelisten, som vi fik sat op ved vandhanen, er kun sat fast med et par sprøjt lim eller silikone. Disse rørinspektionsåbninger må faktisk ikke dækkes til, så det blev en halv-midlertidig løsning. Udlejers administrator har lovet, at den ikke-bærende væg til højre, hvor der i øjeblikket står et klapbord, snart bliver revet ned – så får vi lidt mere plads. Det er vi ikke kede af – væggene, gulvet og loftet er så ufatteligt skæve, at snedkerne og Granitops bordplademontører måtte gå på kompromis nogle steder. Ved siden af et skab, som er perfekt i lod, ville det have set frygteligt ud med en fuldstændig skæv væg.

Hvad er dine anbefalinger til indretningsarkitekter og til andre, der skal til at bygge om?

Det vigtigste er måske, at man ikke lader sig skræmme af de vanskeligheder, der opstår, eller lader tingene stå ufærdige. Tag for eksempel det her Knoxhult-skab. Det er beregnet til at have en skuffe og en lav skabsdør på den ene side og et større skab under vasken på den anden. Da vi fandt ud af, at opvaskemaskinen skulle stå til højre (fordi der ikke var plads til venstre), og man ikke kan have en skuffe under vasken, satte vi skabet til endevæggen sammen af to venstreskabe – det ene med høje låger, det andet med skuffer. Det gode ved IKEA-skabe er, at man for det meste kan skifte rundt på delene.


Hvis overskabet ikke passer lodret, udskifter vi hængslerne med hydrauliske hængsler (erstatter dem med en gasdrevet løftemekanisme), og vender skabet vandret. Og så passer det!
Det er også det, jeg godt kan lide ved Granitop: Jeres håndværkere ser ikke problemer, de ser løsninger!

Selv om det lille rum, vi bestilte en granitbordplade til, er alt andet end lige, må man nogle gange bare tage tingene, som de er, og få det bedste ud af det. Jeg synes, at Granitop har gjort et rigtig godt stykke arbejde, og resultatet er det bedst mulige kontorkøkken. Og eftersom I havde et særtilbud på granit, var prisen også overraskende god!

Hvis du har brug for hjælp til at planlægge dit køkken eller vælge en vaskmixer eller en bordplade, så spørg din Granitop-specialist!

Luksuriøst genbrug

Ideer til et mindre køkken

Fif, hvordan man kan spare ved ombygning af sit køkken

Prisberegner