Caesarstone -20%
Læs mere
Stenbordet holder i årtier

Stenbordet holder i årtier

Sten var et af de første materialer, som mennesket tog i brug. Sten er både blevet slebet i form til de første værktøjer og blevet brugt som underlag, dermed har dette materiale brændt sig fast i vores bevidsthed som noget solidt og varigt.

Silver Suurkütt er salgsdirektør hos virksomheden Granitop, der tilbyder stenborde. Han forklarer, hvorfor det betaler sig at vælge et holdbart og tidløst stenbord til hjemmets køkken eller badeværelse.

Silver, hvorfor skal man vælge et køkkenbord af sten?

Et køkkenbord af sten er et godt valg til alle, der værdsætter naturmaterialer og nærhed til naturen hjemme hos sig selv. Til stens fordel taler såvel, at materialet er praktisk, som det smukke udseende og de enestående mønstre, som naturens kræfter har skabt. Kunststenenes mønster er ganske vist skabt af mennesker; men for det meste er inspirationen også hertil kommet netop fra naturstenene.

Pompeji

Hvilke fordele har sådanne borde i forhold til andre?

Til stens fordel taler det store udvalg af mønstre og farver, som giver indretningsarkitekten temmelig frie hænder. Sten kan jo passes ind overalt – sagt lidt forenklet kan marmor bruges i et palæ og kalksten eller granit i et bjælkehus eller en jagthytte. Bordplader af granit er solide og lader sig ikke ridse, de tåler høje varmegrader. Kompositsten er et materiale med yderst lav porøsitet og en væskeopsugningskoefficientpå 0, hvilket vil sige, at smuds ikke trænger ind i stenen.

Noble Areti Bianco

Hvilke trends gælder for tiden for bordplader  farver, materialer, udformning?

Forskellige naturlige og blide farvetoner fra hvid til grå og fra beige til brun er moderne. Særlig populær er den beigegrå kalksten Jura Grey; men der er også stor efterspørgsel efter kompositsten, der minder om sten og beton. I Sverige-Norge efterspørges hvid Carrara-marmor løbende, i Finland også lys marmormønstret kompositsten, i Danmark vokser kalkstenens popularitet hurtigt.

Læs om stenarter, mønstre og farver, se den længere artikel om ligheder og forskelle for kunststen (kvartssten og terrazzo)!

 

Hvor længe holder de bordplader, som Granitop tilbyder?

Granitop giver 5 års garanti til alle de bordplader, vi fremstiller. Nogle kunststen har endda 10–25 års fabriksgaranti; men holdbarheden afhænger helt klart af bordpladens materiale, brugsvaner og vedligeholdelse. Passer man imidlertid et stenbord korrekt og ordentligt, holder det i årtier.

Grigio Carnico

Hvilke bordpladematerialer tilbyder Granitop?

I Granitops produktudvalg findes såvel granit, marmor, kompositsten, kvartsit, keramik, kalksten som terrazzo, der ligesom kompositsten er en kunststen, men med en noget anderledes fremstillingsteknik. Hvor kompositsten ud fra en blanding af naturlige materialer under et tryk på omkring 100 tons ved fremstillingen presses sammen til plader, så indeholder terrazzo større stykker af natursten, som sammen med et tilslag af cement eller harpiks så at sige modnes i en kasseformet beholder, hvor naturlige processer efterlignes.

Hvortil vælges sådanne stenborde allermest?

Allermest ønskes stenplader til overdækning af køkkenmøblerne; men i stadig højere grad ønsker man også at se sten i badeværelset, hvor det passer fantastisk fint ind. Ligeledes er sten allerede længe blevet brugt til kaminer, vindueskarme og trappetrin, og der er efterhånden stadig flere, som opdager, at et sådant smukt mønstret materiale også kunne bestilles for eksempel til grillhjørnet eller som havebords-dækplade.

Mystery White
Bianco Carrara C

Hvilke farver og mønstre foretrækkes mest?

Ved indretningen af et nordisk hjem går smagen som regel i retning af det praktiske og tilbageholdende. Naturlige toner og et ensartet mønster er fremherskende. For eksempel foretrækker svenskere naturlige og landlige toner som hvid marmor eller grålig kalksten. Hvis resten af rummet er moderne enkelt og skandinavisk i udformningen, kan stenen til bordpladen godt være mere iøjnefaldende.

Hvordan og med hvad kan sådanne bordplader vedligeholdes?

Væske, der kommer på bordpladen, skal straks tørres op – så forbliver stenens overflade smuk længe! Granitop tilbyder også forskellige vedligeholdelsesmidler svarende til stentypen. Et par gange om året kunne man også give bordpladen en omgang med et specialmiddel til stenvedligeholdelse.

Hvilken investering bør man påregne ved bestilling af en stenbordplade?
Først og fremmest bør man se et stenbord som en god investering. Investeringens størrelse afhænger i høj grad af den valgte sten og den ønskede bearbejdning; men groft taget kommer en middelstor bordplade til at koste mellem 6.000 og 40.000 kr. En bordplade er en langtidsinvestering, eftersom et stenbord ikke behøver fornyelse med tiden.

Hvor lang er leveringstiden for sådanne bordplader?

Hastigheden for opmåling og fremstilling af bordplader er et af vore hovedmål, og almindeligvis kan vi nå fra bekræftelse af bestillingen til montering i løbet af blot to uger. Specialbestillinger kan tage lidt længere tid.

Kommer Granitop selv og monterer disse bordplader?
Granitop tilbyder full-service ved fremstilling af stenborde, dermed kan vi nemlig være sikre på, at det færdige arbejde opfylder selv de mest krævende kunders behov. Vi anbefaler at bestille såvel opmåling, transport som montering hos os, fordi så kommer bordet til at passe perfekt.

Kig på stenmaterialerneberegn prisen på de enkelte stendele og bed om et tilbud!

Køkkentrends i 2021: minimalistisk, funktionel og familiecentreret

Hvilken farve køkken skal jeg vælge?

Til hjælp ved valget af bordplade til køkkenet