Til hjælp ved valget af bordplade til køkkenet

Til hjælp ved valget af bordplade til køkkenet

Hvilket materiale passer dig?

Udvalget af køkkenborde får det til at flimre for øjnene. De mest udbredte materialer er hyggeligt massivt træ, billig højtrykslaminat, solid kunststen (kvartssten eller terrazzo) samt natursten som marmor, granit og kalksten. Men hvilken af disse skal man så vælge? Her betaler det sig at overveje, hvilken slags kok du er, og hvor holdbart et bord du har brug for.

Hyggeligt og varmt, men fugtfølsomt træ

Et køkkenbord af massivt træ eller limtræ giver indretningen en hyggelig og landlig stemning. For det meste anvender man eg eller ask til fremstilling af bordplader, de giver med deres mønster et smukt indtryk og afspejler en kvalitet, som er vanskelig at opnå med kunstige materialer. Men desværre kan træets smukke udseende forsvinde temmelig hurtigt, hvis køkkenbordet hele tiden er i brug og skal tåle fugt og varme. Derfor skal en træ-bordplade vedligeholdes temmelig ofte – ved middel anvendelse mindst to gange årligt. Ligeledes bør man tage i betragtning, at hvis træet ikke er tørret ordentligt inden opskæringen, kan bordpladen slå sig (antage en krum form). Hvis du er parat til at slibe skrammer og skader ned samt til at nylakere eller oliere træet, vil det bestemt være et godt og naturvenligt valg.

Laminat – billigt og enkelt

Et ganske udbredt valg til bordplade er højtrykslaminat, som med sin favorable pris og store udvalg af mønstre passer til mindre krævende kunders hjem. Laminat er ikke lige så følsomt overfor vand og fugt som træ – alligevel skal man være forsigtig med hede genstande, og gryder og pander bør ikke flyttes direkte fra komfuret over på bordpladen. Såvel ved laminat som ved træ har det også betydning for beslutningen, at selv en middelgod arbejdsmand kan finde ud af at save og bore i disse materialer. Selv om fremstillingsmetoderne for laminat bliver stadig bedre, kan man dog næppe forvente, at der er tale om et materiale med meget lang holdbarhed. Sandsynligheden for hak og skrammer er betydelig, og det kan heller ikke udelukkes, at fugt kommer til at løsne dæklaget, især i nærheden af vask og blandingsbatteri, som er de vådeste steder i køkkenet.

Holdbar kvartssten, også kaldet kunststen

Det er en vanskelig opgave at skramme og permanent tilsmudse en bordplade af kvartssten, eftersom materialet er meget stærkt og meget lidt porøst. Skærebrætterne kommer til at kukkelure i skuffen, når man på en bordplade af kvartssten frit kan hakke fødevarer, skære brød eller endda banke kød. Samtidig er alt dette meget hygiejnisk, og bagefter er det nemt at rengøre bordfladen.

Selv om det drejer sig om et kunstigt materiale, har designere af kvartssten anvendt mange mønstre med inspiration fra naturen, som i høj grad ligner de ægte. Så skal man ganske vist også regne med, at kvadratmeterprisen for bordplader af den holdbare kvartssten er højere, end det er tilfældet for bordplader fremstillet af træ eller  laminatplade.

Granit giver sikkerhed

Blandt naturstenene er granit et af de mest populære materialer til køkkenborde. Granit er et meget stærkt og holdbart materiale, faktisk et af de hårdeste naturmaterialer i det hele taget. Hver granit har et enestående og unikt mønster, og udvalget af farvetoner er bredt. Samtidig skal man dog ved vurderingen og valget af stenens udseende tage i betragtning, at mørkere granit er stærkere og mere modstandsdygtig, de lysere granitter samtidig som regel blødere og mere porøse og dermed mere modtagelige for pletter.

Dermed når man frem til, at den klassiske sorte granit er et af de mest holdbare bordpladematerialer, som man kan vælge til sit køkken – skrammer og pletter er for det meste ikke noget problem for granit, og i mange tilfælde ser bordpladen selv med minimal vedligeholdelse splinterny ud også flere år senere.

Verde Savana granit

Marmor – symbolet på luksus

Som et andet udbredt naturstensmateriale skal vi nævne marmor, som gennem tiderne har været symbolet på luksus. Ved valget af marmor til køkkenbordpladen betaler det at have sig for øje, at denne ærværdige sten kræver en mere omhyggelig husmor eller herre i huset, for at marmorpladen kommer til at forblive smuk og ren. Sagen er den, at sammenlignet med granit opstår skrammer lettere, og sure fødevarer kan sætte deres spor på stenoverfladen. Men når man er mere forsigtig med behandlingen af køkkenbordet, vedligeholder det samt også regelmæssigt imprægnerer det, er også marmor i årevis en fryd for øjet i køkkenet.

Ønsker man at nyde marmorens skønhed, men alligevel gerne vil have et mere solidt køkkenbord, betaler det sig at overveje marmorlignende kvartssten. Ligeledes kan marmor udmærket anvendes som bordplade i for eksempel badeværelset, marmor passer også til vindueskarme og forskønnelse af kaminen, enten som facadebelægning eller til opbygning af en kaminhylde.

Noble Pietra Grey kvarts

Ved valget af bordplade skal hjemmebyggeren først og fremmest gå ud fra sine egne vaner. Tilbringer man ikke særlig meget tid i køkkenet, er materialets tekniske egenskaber og udseende måske ikke særlig væsentlige. Til de virkelige feinschmeckere og hjemmekokke passer det til gengæld bedre at vælge et mere holdbart og smukt stenmateriale, som tåler vand og hede og herunder forbliver som nyt i årevis, endda i årtier.

Bestiller du senest 14.12.2020, sætter vi bordpladen på plads inden jul!