Udvalgte materialer -50 %
Læs mere
Bordpladens levetid og fremtræden afhænger af materialevalget

Bordpladens levetid og fremtræden afhænger af materialevalget

Vi har spurgt Granitops salgsdirektør Silver Suurkütt om, hvad man skal tage højde for ved valget af bordplade, hvilke materialernes egenskaber og særpræg er, og hvordan man ved fornyelsen af hjemmet kan nå det bedst mulige resultat.

Hvilke er de seneste designnyheder, hvilke materialer foretrækker kunderne?

I årets begyndelse gjorde vi et sammendrag – i toppen af materialernes popularitetstabel troner med et overbevisende resultat den beigetonede kalksten Jura Grey med sit indhold af forsteninger. Marmormønstret kvartssten er blevet in; men også grå graniter og betonlignende kunststen er stadig værdsatte.
En stor del af tiden tilbringes i køkkenet, dermed skal opholdet der føles behageligt og hyggeligt! Generaliserende kan man sige, at køkkener og køkkenøer vokser i størrelse. Køkkenbordpladens mål og møblementets udformning påvirkes i høj grad af, at beboelserne og mulighederne åbnes, men også af arkitektur og ejendomsmarkedet. På det seneste er der kommet flere U-formede og hjørnekøkkener til end tidligere, og køkkenøer er en sikker trend!

Noble Concrete Grey

Hvilke er de væsentligste fordele ved en bordplade af sten?

Granit, marmor, kalksten og andre bjergarter er nogle af de ældste materialer i verden. Sten har igennem flere millioner år overlevet naturkræfternes påvirkning, blæst og storm. Således er også en bordplade fremstillet af sten på én gang holdbar og smuk. Naturligvis er alle hjem og mennesker forskellige, derfor kan også materialevalg og begrundelserne for, hvorfor man ender med at vælge marmor, kalksten, granit eller kunststen, afhænge af brugsvaner.

Hvis hovedkriteriet er skønhed og karakter, så er natursten det eneste rigtige valg. Marmorens enestående mønster eller de i kalkstenen indfangede sneglehuse eller planteforsteninger er som et naturens kunstværk, der ikke finder nogen lige. Selv om man i forbindelse med naturstens styrke skal fremhæve granit, hvor kalksten og marmor snarere er mere bløde sten, så kan også et naturmateriale ved forsigtig brug forblive smukt. Man har jo gennem generationer rullet dej ud på marmorplade eller brugt en morter til for eksempel at formale krydderier – det gør ingen skade på sten!

Verde Guatemala

Samtidig er sten alligevel ikke helt brudsikker, og splinter eller stykker kan gå af en bordplade som følge af slag. Mest følsom er stenens kant, og det skal man tage hensyn til, når man håndterer tunge støbejernsgryder eller -pander. Også ved planlægningen af siddeområdet (køkkenø, bord) skal den “overhængende” bordkant uden understøttelse ikke være for bred, for natursten behøver som regel en ramme under sig.
Her kommer så kvartssten i spil, det er et kunstigt fremstillet materiale, hvis styrke og porøsitet er endnu bedre end naturstenenes (vandopsugningskoefficienten for en glat overflade er 0). Kunststenenes mønster kan være meget lig det naturlige materiale, endog i den grad, at der næsten ingen forskel er. Forbilledet er således en kornet granit med sit indhold af pletter, slyngede striber og krystaller, marmor med bølgede linier eller kalksten med interessante forsteninger.
Ved valget af kvartssten er mulighederne og farverne næsten ubegrænsede, ligeledes kan man få sådanne mønstre og farver, som ikke forekommer i naturen. Ved korrekt vedligeholdelse holder en stenbordplade livet ud, mærkbart længere end møblerne under den, selv om der ind imellem også er nogle kunder, som på grund af modens ændringer ønsker at skifte bordpladen ud.

Se materialerne!

Hvilke farver er for tiden moderne?

Dette findes der ikke noget éntydigt svar på. Mange anser olivenfarvede møbler for et hit. Grå, sort og hvid har længe været populære. De, som foretrækker lysere toner, vælger gerne enten naturmarmor eller kvartssten, der findes såvel som snehvid, beige eller med marmormønster. Til gyldne eller kobberfarvede vandhaner og vaske fortrækkes grøn marmor (Verde Guatemala) eller granit (Verde Savana). Meget populære er grålige toner (for eksempel Noble Concrete Grey), som passer til såvel lyse møbler som skabe i trænuancer.
Også den generelle indretningsstil påvirker valget af sten. Især i et asketisk køkken træder netop særpræget og skønheden af en sten med et grovere mønster frem, dette gælder både for natursten (Viscount White) og for kvartssten (Calacatta).

Viscount White

Hvordan skal stenbordplader vedligeholdes?

Den daglige rengøring af en kvartsstensbordplade er meget enkel, for det meste er det tilstrækkeligt at tørre den af med en fugtig klud. Mere porøse natursten er mere følsomme overfor visse væsker (frugtsaft, olie, soyasovs).
Granitop tilbyder også særlige vedligeholdelsesmidler, ligeledes søger vi i artiklerne på vores hjemmeside at give gode råd om, hvordan sten kan holdes ren og smuk.
Eftersom en internetforbindelse ikke altid er til rådighed, kan vedligeholdelsesvejledningen hentes ned fra Granitops hjemmeside som en pdf-fil!

Er det muligt at tage en bordplade med, når man flytter?

Granitop fremstiller bordplader som specialbestillinger – dettevil sige, at hver enkelt sten passer ideelt til netop et konkret køkken. Ved skift af bopæl er det ganske vist muligt at afmontere bordplader og tage dem med. Samtidig skal man dog være opmærksom på, at jo mere speciel bordplade, møblement og rum er (udsparinger, skrå snit, placering af el- og vandforsyning), desto større er sandsynligheden for, at køkkenet ikke nødvendigvis kommer til at passe med målene på køkkenet i det nye hjem. Desuden er der også en vis risiko for, at stenpladen knækker under afmonteringen.
Således vil det være godt at lade køkkenet forblive på det sted, som det fra begyndelsen var beregnet til, og så efter indflytning det nye sted fra os at bestille en ny bordplade, som passer til netop dette rum!

Bohus Grey

Hvor meget koster en bordplade af sten?

Til beregning af prisen på en bordplade af sten findes der en prisberegner på Granitops hjemmeside. Også i produktudvalget er der angivet priser på grundsortimentet (som vi har tilstrækkeligt på lager af). Kvadratmeterprisen er dog kun en del af omkostningen til en bordplade. Til materialets pris kommer der opsavning, bearbejdelse af kanten, ligeledes udskæring af åbninger til komfur, vask, blandingsbatteri og stikkontakter, transport afhængigt af beliggenheden, montering… Der findes ikke nogen helt enkel formel til at beregne alt dette; men ved brug af vores prisberegner fremkommer der med de enkelte valg skridt for skridt et temmelig præcist resultet.

Selv om en bordplade af sten ved anskaffelsen kan vise sig noget dyrere end andre materialer, bliver den alt i alt billigere end gentagen reparation og vedligeholdelse af en bordplade af træ, laminat eller andet. Ser man en fornyelse af køkkenet som en investering i ejendommen, kan man regne med, at et naturligt og fornemt materiale helt sikkert efterlader et bedre indtryk, end hvis andre muligheder med lavere kvadratmeterpris end sten var blevet anvendt.

Er der kommet nogen helt nye materialer på markedet for nylig?

Vores materialeudvalg ændrer sig og suppleres løbende, derfor laver vi ikke nogen nyhed ud af hver eneste fornyelse. I forbindelse med trends skal det dog nævnes, at kunderne har taget meget positivt mod Terrazzostenene – det er kunstige sten ligesom kvartssten, men indeholder stumper af natursten. Terrazzo, som også kaldes kunstig marmor og cementmarmor, adskiller sig først og fremmest fra kvartsstenen ved sin ”mere naturlige” fremstillingsvis. Kvartssten fremstilles som en plade (på engelsk slab), Terrazzosten derimod “bages” i en beholder som en blok og skæres op til plader, kalibreres og får først sin finish sidst i fremstillingsprocessen.

Terrazzo Calacatta
Terrazzo GV 0/25

En kundekommentar, som vi var særlig glade for, lød: “resultatet er endnu smukkere, end vi havde forventet” -og det gjaldt netop Terrazzo. Sådan går det faktisk ganske ofte, fordi en stenprøve er temmelig lille, og bordpladens fulde skønhed først folder sig ud, når stenen er på plads og køkkenet færdigt.

Sten er et meget smukt materiale. Ved beundringen af denne skønhed skal det dog understreges, at en bordplade blot er en del af indretningen. Et stenbord er en væsentlig del; men for en harmonisk helhed skylder man også tak til møbelfirmaet, fabrikanten af håndvask og blandingsbatteri, indretningsarkitekterne og fremfor alt – den gode smag hos kunden, som traf de endelige valg.

Hvis du vil dele billeder af dit flotte køkken med os eller give tilbagemelding angående din oplevelse af bestillingen, kan du gøre det her.

Stenbordet holder i årtier

Tips til at skabe et køkken, der kan dække dine behov i årevis

De bedste valg fremkommer i samarbejde mellem kunde og leverandør!

En bordplade af sten – flere løsninger, end du tror!

Prisberegner