Caesarstone -20%
Læs mere
Trends i 2024

Trends i 2024

NKBA (National Kitchen & Bath Association) en af verdens førende organisationer for personer, der beskæftiger sig med køkkener og badeværelser, afholdt i begyndelsen af 2024 en rundbordskonference for at finde frem til, hvad visionerne er hos de fremmeste specialister på området. I den 60-årige forenings grundige rapport fandt hundreder og tusinder af producenter af køkkenskabe, designere og forhandlere, at det år for år bliver sværere at generalisere eller finde frem til klare designtrends. Kravet fra indretningsarkitekterne er generelt, at man har en individualistisk tilgang – de kræver nydelse, bekvemmeligheder og afslapningszoner, der lader kunden føle glæden ved livet. Der ønskes personlige løsninger, ikke masseproduktion, der passer til alle. I stedet for konkrete stile, materialer og farver dominerer holdninger og nogle gange nærmest modsætningsfulde buzzwords. Der sættes pris på det enestående, og rummene kommer mere og mere til at ligne deres ejer.

Noble Arco

Disse temaer var fremme i undersøgelsen:

 • Overgangen fra inde til ude, at man undgår grænser mellem rum/køkken og naturen.
 • Innovation og personlig indretning.
 • Minimalisme og materialer, der er lette at vedligeholde.
 • Køkkenøen som rummets midtpunkt.
 • Køkken ikke kun som bespisningsområde, men også som velfærds- og afslapningszone.
 • Større opmærksomhed i forhold til bæredygtighed.
 • De rigtige og gennemtænkte belysningsløsninger.
Planet Pluto

Som supplerende buzzwords eller talepunkter blev følgende nævnt:

 • Populære og let aparte designløsninger.
 • Innovative tekniske løsninger.
 • Best practise og forudsætninger for at sikre bæredygtighed.
 • Opdelingen af køkkenplanlægning i 12 dele: køkkenø, opbevaring/skabe/skuffer, bordplader, bagbeklædningssten, gulve, køleskabe, opvaskemaskine, skåle/køkkenmaskiner, ventilation/emhætter, vaske, armaturer og belysning.
Terrazzo Carrara

Granit, marmor, kalksten og andre natursten er favoritter hos naturelskerne!

Talsmanden for The Natural Stone Institute understregede i sin tale, at større anvendelse af materialer, der kun behøver minimal forarbejdning (som f.eks. natursten), hjælper med at reducere niveauet af drivhusgasser. Da vi skal reducere vores udledning af CO2 og begrænse klimaforandringerne, er det derfor positivt, at granit, marmor og kalksten bliver mere populære!

Lundhs Real Stone i Larvik i Norge er Nordens største granitproducent. Deres repræsentant Line Møller Mærsk pegede på, at blå granit (larvikidil) har mange forskellige former for udseende, og på grund af variationerne i stenen (Blue Pearl, Emerald Pearl, Labrador Antique osv) kan materialet bruges i meget forskellige farveløsninger. Alle disse granittyper er spændende og specielle, og takket være deres egenskaber hjælper de til med at skabe personlige rum og løsninger. Granit er visuelt attraktivt, og samtidig giver det en meget tilfredsstillende følelse at opholde sig så tæt på noget helt naturligt. Særligt smukt er spillet med lyset i lameller, som den lagdelte gråblå sten tilbyder i miljøer, hvor der indgår vand – spaer, dampsaunaer osv. – men også som afbalancerende overflade eller bagbeklædning bag ved vasken. Eftersom granit er relativt stærkt og har en lille vandoptagningskoefficient, passer det godt dér, hvor det ikke er fornuftigt at bruge mere porøse natursten (kalksten og marmor).

Se vaske!
Viscount White

”Vores virksomheds regler for ansvarlig produktion (zero-waste policy) og EPD (Environmental Product Declaration) viser, at vi støtter og fremmer en tankegang, der beskytter miljøet,” sagde Møller Mærsk. “Samtidig søger vi i vores samarbejde med arkitekter, designere og byggevirksomheder hele tiden nye skabende løsninger for, hvordan vi kan anvende det hele af de sten, som opstår ved granitbrydning, herunder produktionsresterne.”

Trenden med øget brug af naturlige materialer, herunder marmor og f.eks. lyst træ (særligt eg), er også blevet bemærket af flere topfolk indenfor indretning. For marmors vedkommende lagde man mærke til, at moden er gået over til, at køkkenøens sider skal beklædes med sten, sådan at den ligner en gigantisk stenblok.

Ikke færre end 56 % af de adspurgte har bemærket den tilgang, og alting er muligt, der det gælder marmorens farve på køkkenøerne, der i øvrigt er taget til i størrelse – man elsker både hvid, sort, grøn og marmor i andre farver (gul, brun, lyserød).

Eftersom kunderne søger de unikke designløsninger, har vi hos Granitop lagt mærke til, hvilke byggematerialer der er blevet mere populære. Vi kan ikke tage alverdens sten ind i vores sortiment, men hvis kunden ønsker det, kan vi tilbyde virkeligt eksklusive materialer og løsninger.

Se materialerne!

Køkkenøer og praktisk opbevaring

“Køkkenøen er rummets midtpunkt og en mulighed for at skabe et kunstværk med brug af enestående sten, kontrastfarver eller materialer. Jeg kan se, at køkkenøen udvikler sig; det handler om form og overgang fra ét materiale til et andet, så den ikke kun er en arbejdszone, men også et smukt møbel,” sagde en designer. “Vi har set mange spændende forandringer i udformningen af køkkenøer, også ud fra planlægning af siddepladser, hvor man har fjernet sig betydeligt fra de traditionelle placeringer. Tidligere sad man overvejende enten omkring øen (wrap-around) eller placerede de siddende i rækker (all in a row). Det er slut med det.”

Crystal Vulcano


61 % af de adspurgte mente, at det var vigtigt, at bordpladen kompletteres med en høj bagbeklædning. “Det giver et mere luksuøst indtryk, og samtidig er det med en mere ensartet beklædning også lettere at holde køkkenet rent.”
50 % understregede, hvor vigtigt det er at planlægge størrelse og placering af skabe og skuffer. 37% ønsker, at indretningen af skabene skal være enklere at dele op efter eget ønske, men samtidig pegede man på betydningen af skuffeinddeling, systemer til affaldssortering, skærebrætter og tørreriste, der passer til vaske.

“Flere skabe fra gulv til loft og dybe underskabe, som hjælper med at maksimere opbevaringen, flere skuffer og indbyggede ladestationer, så køkkenet bliver mere funktionelt.”

Som en mikrotrend kan nævnes hjørnebarens stigende popularitet – knapt 60 % af de adspurgte mente, at man i køkkenet kunne have et sted, måske endda med et separat lille køleskab, hvor man kan blive forfrisket. I en sådan niche kan man også placere kaffemaskine, barskab og udstyr til fremstilling af smoothies og cocktails.

Keramik og kvartssten er stadig populære som de absolut mindst plejekrævende materialer

73 % af de adspurgte mente, at kunststen er fremtidens materiale. Også her os Granitop kan vi bekræfte den stigende efterspørgsel på keramik, særligt Bricmates design, der minder om kalksten.
Bordplader fremstillet af kvartssten og keramik er enkle at rengøre og helt utroligt pletafvisende. Keramik tåler også varme, og som materiale er det betydeligt lettere end den massive natursten. Dét, at den er let at holde ren, er sammen med bekvemmeligheden nogle af årsagerne til, at kunderne elsker kvartssten og keramik.
“Kunststen giver den samme skønhed og luksus i køkkener og badeværelser som natursten, men resultatet – et smukt hjem – opnås langt lettere.”

Jura Select Classic

Stille luksus blev nævnt, når det handlede om moderne hvidevarer. Ved valg af opvaskemaskiner og emhætter ser flere og flere på støjniveauet – hele 65 % foretrækker mere stille modeller, og 41 % understreger, at det også er vigtigt med stille lukning og åbning af skabsdøre og affaldssystemer.
Selvom det en overgang så ud, som om hvidevarer i rustfrit stål var på vej ud, og hvide og matsorte hvidevarer på vej frem, så er en den kolde, grå metalfarve på hvidevarerne igen moderne. Det gælder især for de udstikkende dele på emhætter, som man tidligere hellere skjulte med skabe. Nu dominerer den holdning, at emhætten skal være stor og iøjnefaldende, kraftig, men stille, og 51 % af de adspurgte mener, at den bør være af rustfrit stål.

Naturbevaring og ansvarligt forbrug

51 % af de adspurgte mente, at man i dag ikke kan se bort fra naturbevaring – beslutninger, som er motiveret af bæredygtighed, gælder også for boligrenovering. Derfor har producenter og specialister på området sat sig som mål at få kunderne til at vende sig mod et mere ansvarstagende forbrugsmønster.
“Missionen er at tale for kvalitetsprodukter med en lang livslængde og for løsninger, der er energibesparende, og som gør det muligt at genanvende. Så for køkkenskabes og køkkenindretnings ved kommende er andelen af genanvendte materialer 52,5 % og andelen af komposterbare materialer 23 %.”


For stenbordplader følger man meget opmærksomt, hvor miljøvenlig produktionen er, og for stens vedkommende nærmer genanvendelsen sig hundrede procent. Granitop har desuden i årenes løb investeret i egen vandrensningstation og energibesparende udstyr. Ventilationen på vores fabrik genanvender spildvarmen, og vi har øget brugen af vedvarende energi (vi er ved at etablere autonom energiproduktion med solpaneler).

Træf også du et bæredygtigt valg – vælg en stenbordplade, som holder i mange årtier!

Hvis du vil finde ud af, hvor meget en stenoverflade vil koste i netop dit køkken, kan du prøve prisberegneren. Med den kan du beregne prisen på både materialet og arbejdet. For forespørgsler, kontakt venligst vores hjælpsomme fagfolk.

Et udvalg af trendy, eksotiske stenmaterialer i 2024

Køkkentrends i 2023

Køkkentrends i 2022

Et smukt hjem – en harmoni mellem moderne teknik og værdig historie

Køkkentrends i 2021: minimalistisk, funktionel og familiecentreret

Indretningsarkitekter anbefaler

Terrazzo Calacatta