Udvalgte materialer -50 %
Læs mere
Køkkentrends i 2023

Køkkentrends i 2023

Hvordan realiserer man drømmen om et smukt køkken i god kvalitet?

Vi spurgte Granitops salgsdirektør Silver Suurkütt om, hvad året 2023 vil bringe, hvad er de nyeste trends og hvor skal man begynde når man har et tomt rum som man skal lave om til et køkken?

Noble Ivory White

Hvad er de væsentligste ting, som man skal have på plads/gøre sig klart?

Allerførst skal man lægge et overordnet budget og udarbejde et handleplan. Stadig flere har opdaget glæden ved at gøre tingene selv; det er dog ikke alt, som kan udføres fuldstændig uden hjælp udefra. Selv når der er tale om et såkaldt standardkøkken, eller når det sættes sammen af møbelmoduler, er specialistviden alligevel nyttig, og det er meget fornuftigt at begynde sin rejse med at konsultere en indretningsarkitekt eller et køkkenfirma. Fagfolk kan få øje på løsninger og detaljer som man selv slet ikke ville være kommet i tanke om.
Det siger sig selv at elinstallationer og vvs-arbejde skal overlades til de sagkyndige, men selv inden montering eller valg af udstyr eller møbler er det klogt at præcisere apparaternes effekt. Ellers kan det i værste fald ske, at selv om sikringens eksisterende effektreserve er tilstrækkelig, bliver det på grund af ændret elplan og møblement nødvendigt for eksempel at trække nye ledninger eller ændre strømudtagenes placering.

Ambiente Light

Hvad er de typiske fejl man begår når man indretter et køkken?

Hastværk er lastværk. Køkkenet er en vigtig del af hjemmet, og dets ombygning eller indretning kan koste temmelig meget. Jo mere forberedende arbejde der gøres, jo grundigere man undersøger alle muligheder og taler med specialister, desto bedre bliver sædvanligvis også resultatet.
Jeg vil helst ikke begynde, at opremse eksempler på mulige fejl, men det er klart at vil man lave ændringer sent i processen, kan det godt blive dyrt. For eksempel når møblerne allerede er på plads, er det for sent at klage over, at der er for lidt belysning eller at visse skuffer eller skabe har upraktiske mål. Jo mere velovervejede ens beslutninger er, desto mere gennemtænkt og pænere bliver rummet som helhed.

Når det kommer til stenbordplader, så har vi haft kunder der har kontaktet os og sagt: “Møblerne er ankommet, kom og mål op, så vi kan gå i gang med at bestille.” For os er det vigtigt, at skabe og hylder ikke bare er til stede, men er også blevet sat sammen og befinder sig på deres endelige plads. Hvis der ændres på noget væsentligt i placeringen, kan det ske, at bordpladen ikke længere kommer til at passe. I tilfælde af, at der ikke ønskes baggrundssten, og man for eksempel vil have en flisebeklædt væg bag stenbordpladen, så kan det anbefales at vente med at færdiggøre vægen indtil bordpladen er på plads.

Crolla London, Blanco Subline 500 Silgranit


Og naturligvis skal der gives besked om alle særlige ønsker i god tid – for eksempel udføres åbninger til vask og kogeplader allerede ved fremstillingen af bordpladen (somme tider efterlader vi nogle forstærkninger til transporten, de bliver så skåret af, når pladen er fremme); men man kan ikke længere lave de store ændringer når først monteringen er kommet i gang.

Selv om det ikke burde være nødvendigt at understrege det, men alligevel… det er ikke fornuftigt at træffe sine valg ud fra prisen alene. Hyppigheden af ubehagelige overraskelser er efterhånden blevet mindre; men tidligere har vi haft flere tilfælde, hvor en stenbordplade skåret ud med en præcision på 1/10 mm skulle passes sammen med en ærlig talt skæv vask af tyndt blik fundet i et eller andet byggemarked. Der er en grund til, at vi tilbyder Blanco-produkter på vore hjemmesider, og den grund hedder kvalitet. For et topklasse produkt påvirkes prisen sædvanligvis ikke alene af de anvendte materialer, moderne teknologi og god kvalitetskontrol, det er også ordentlig emballage, ekstraudstyr og service efter salg der skiller disse produkter ud. Det kan godt betale sig at huske det, når man nu er i gang med at indrette sit hjem – det ville jo være synd, hvis for eksempel blandingsbatteriet skal skiftes ud hvert andet år, når stenbordet holder i årtier, ikke også?

Crystal Diamond

Hvad kan man gøre for at opfriske et køkken hvor der ikke er særlig meget plads?

Et lille rum kan endda blive en god kilde for inspiration! Når alt det nødvendige skal samles på begrænset plads, skal man planlægge endnu bedre end sædvanligt. På den anden side passer den moderne og praktiske skandinaviske stil udmærket til et begrænset rum. Den er ikke så enkel, tom og tilbageholdende som et harmonisøgende japansk interiør, men alligevel behagelig, minimalistisk og rolig (Dansk design – Wikipedia). Tager man først og fremmest udgangspunkt i funktionaliteten i sin planlægning, undgår man overdrivelser, unødvendige dekorationer, rengøringshindrende nips samt en overflod af møbelgenstande, der bare står i vejen.

Naturlige materialer, lyse vægge, pastelfarver, møbler med gennemtænkte opbevaringsmuligheder, rå nordisk skønhed, som emmer ud af hver centimeter – lyder det ikke som drømmekøkkenet for enhver? Hvis man hertil føjer et smukt mønstret og ordentligt belyst stenbord, kan man være sikker på at få en fantastisk helhedsløsning, som man måske endda selv kan falde i svime over.
Er man rigtig heldig, kan det også ske, at rummet så at sige selv dikterer løsningerne. Om det så skyldes et typeprojekt, arkitektens genialitet eller tilsvarende, somme tider passer det møblement, som man nylig har set i et tidsskrift eller udstillingssalonen, bare så præcist hjemme, at der slet ikke er behov for det store hovedbrud.

Crystal Calacatta Silva

Hvad skal man være opmærksom på ved et åbent køkken?

Som en del af beboelsen fortjener et åbent køkken materialer af kvalitet over gennemsnittet, og når man vælger farver, kan det stærkt anbefales at være ekstra omhyggelig med at sikre at køkkenhjørnet passer sammen med resten af møblerne og indretningen. Der er aldrig kun én rigtig løsning. Som regel opdeles et rum med åbent køkken ved hjælp af en stor køkkenø i samme materiale som bordbladen, men det er bestemt ikke den eneste måde at skabe et flot helhedsindtryk på. Et traditionelt spisebord kan virke lige så godt, især hvis selve køkkenet befinder sig i en vægniche eller ved et fremspring, og der ikke ønskes nogen klar overgang mellem rummets forskellige dele.

Belvedere

Er der en større køkkenø i det åbne rum, kan man overveje at dække øens sider med sten. Især stormønstrede (Belvedere, Viscount White og Verde Savana granit) og historiske (sort og hvid marmor) sten med den såkaldte vandfaldseffekt er overordentlig smukke.
Netop i de seneste år har indretningsinteresserede opdaget, at sten udmærket kan anvendes til stort set hvad som helst. Når for eksempel sofabord, vindueskarme, TV-bord, kaminhylde og reoler er af samme materiale som bordpladen og baggrundsstenen; når kommoderne er dækket af sten; når døråbningene, lampeunderlag eller selv gulvlister er af sten, så vil enkelthedernes samlede indtryk igennem overholdelsen af den gennemgående indretningsstil give en smuk og ensartet helhed.
Derudover er det meget vigtigt at være opmærksom på ventilation og belysning for et køkken, der breder sig ud i dagligstuen!

Hvad skal man tage hensyn til når man vælger et bordplade til sit køkken?

Et stenbord er ganske vist smuk og meget solidt – for eksempel har kvartsit og kvartssten en hårdhed på 7 på Mohs’ skala, (for marmor er den 2-3, for granit 5-6); men intet materiale er fuldstændig vedligeholdelsesfrit og slagfast. Således bør man ved valget af stenbordplade til køkkenet tage i betragtning, hvem der bor i huset, hvilke vaner de har og hvordan deres dagligdag ser ud. I tilfælde af mere intensiv brug bør man således foretrække et mere holdbart materiale.
Til rengøring og vedligeholdelse må man ikke bruge syreholdige eller slibende rengøringsmidler. En tilfreds kunde, som er glad for at bage stort set hver dag, delte engang et smart fif med os om, hvordan hun altid holder sit stenbord rent – hun dækker stenoverfladen af med husholdningsfilm før hun begynder at lave mad!

Det endelige resultat kommer også an på kvaliteten af skabene under bordpladen. Rammen skal være gjort fast og stå sikkert på sin plads, den skal være jævn og stærk nok til at bære vægten af stenen. Skal man have fat i noget fra overskabene, bør man dog holde sig fra at kravle op på stenen – materialet er mere skrøbelig i nærheden af udskæringerne til vask og kogeplade, og det kan være, at det ikke kan holde til vægten af en person. Bruger man tungere gryder og pander, bør man prøve at undgå at ramme stenpladens kanter – et kraftigt og brat slag kan skramme stenen eller i værste fald endda slå en flis af kanten.

Colonial Ivory

Hvordan skal køkkenets belysning være?

Eftersom den dunkle og halvmørke tid her i de nordiske lande varer en tredjedel af året, skal man nøje vælge hvor kraftige lamper man vil bruge og hvor man vil sætte dem op. Ofte suppleres loftslamper af væglamper og spots eller lysstrimler under overskabene.
En forholdsvis ny trend er at montere såkaldt natbelysning af lysdioder på underkanten af skabene, eller at udfræse en kanal til et kulørt lysbånd under kanten af bordpladen. I begge tilfælde kan sådan en stemningsbelysning være både moderne og praktisk, desuden bruger LED-lys ikke særlig meget strøm.

Farver påvirker jo vores humør og vores måde at være på, så hvilke farvetoner (for eksempel vægge, lamper, møbler) vil du anbefale at bruge i køkkenet?

Alle lyse og pastelfarvede (selv blege) toner passer altid godt til et køkken, som regel anvendes der dog i høj grad hvide, sorte og grå køkkenmøbler. Grå kan på sin side være meget nuancerig og svinge fra farven af våd asfalt til varm beigegrå eller køligere blågrå. Kombineret med sten og træ kan alle farver have sin plads, måske bør man dog være lidt mere forsigtig med særdeles grelle tekstiler og farvetoner.
Her er det måske også på sin plads at nævne, at gul, orange og rød anses for at være appetitvækkende farver, mens rosa, lys salatgrøn og sommerhimmelblå derimod siges at påvirke appetitten i den nedadgående retning.

Er der noget, man bør at tage hensyn til når man vil indrette et køkken i disse tider hvor den skrantende økonomi gør det vigtigt at holde udgifterne nede?

Når man taler om at spare, er det klogt at huske talemåden “vi er ikke velhavende nok til at købe billige ting”. Disse visdomsord kan bruges som argument for at bestille køkkenoverflade af sten, men den rummer også en mere almen visdom.
Indretning af hjem og køkken er for det meste ikke noget kortvarigt projekt, det er tværtimod en investering for årtier. Stiller man prisargumentet på førstepladsen, når man træffer beslutninger, kan det nemt ske, at resultatet ikke bliver som ønsket. For blot at nævne nogle små detaljer, så alene ved at veje hængsler til skabsdøre i hånden, kan man afgøre hvilket af dem der er den billige løsning. Og ligeledes er det klart at skabshåndtag eller knapper af metal er ubetinget mere solide end håndgreb fremstillet af plastik. Når det kommer til stenbordplader, vaske og blandingsbatterier bliver det straks mere indviklet. Hvis man ikke har erfarne og uvildige venner til at give gode råd, kan det godt betale sig at spørge til råds hos et køkkenfirma eller en indretningsarkitekt før man træffer de endelige beslutninger. Besøger man flere køkkenfabrikanter og specialister, kan man ofte ved at sammenligne tilbuddene finde ud af, at det ved første blik dyreste tilbud viser sig at være det mest økonomiske.
Det er næppe nødvendigt at understrege, at en ukyndig håndværker med forkerte arbejdsmetoder kan ødelægge selv de bedste materialer. Vi hos Granitop tager vare på kvaliteten gennem maksimal kontrol i hele processen fra bordpladens bestilling, over udarbejdelsen af arbejdsstegning, produktion og transport og helt frem til monteringen af bordpladen. Vil man have ro i sindet når man renoverer eller vil have køkkenmøbler af god kvalitet, kan det godt anbefales at gøre brug af den samme indstilling, både når det gælder produktionen og monteringen burde det ikke være prisen der er afgørende, men det at man har tillid til fagfolkene.

Prisberegner

Hvilke smarte løsninger vil du yderligere anbefale at amatøren i indretnings verden kan gøre brug af?

Der findes mange smare løsninger, og nu til dags kan man finde inspiration hvor som helst. Instagram og Pinterest (og alle socialmedier i almindelighed) er gode steder at lede efter smarte løsninger, ligesom indretningstidsskrifte, fora og på indretningsarkitekters og designeres blogs. Ligeledes har de mere kendte møbelvirksomheder og stenbordsfabrikanter sædvanligvis temmelig grundige hjemmesider, hvor man ganske gratis kan stifte bekendtskab med nyheder indenfor området.
Når man gør sit forarbejde og stifter bekendtskab med mulighederne, skal man naturligvis også undersøge de mulige samarbejdspartners baggrund – er det enkelte lønnede influencere, som er aktive på firmaets sociale medier, eller er der tale om reelle kunder, er det købte referencer og likes, som ses under de udførte opgaver, eller drejer det sig om virkelige tilbagemeldinger og fotografier fra rigtige levende mennesker…

Hvilke materiale- og løsningstrends dominerer for tiden og hvad kan vi forvente i den nærmeste fremtid?

Personlighed og praktisk anvendelighed er det allervigtigste når man træffer valg om indretning og møbler. Skal noget fremhæves som en mere væsentlig trend, så møder man stadig færre underskabe med døre – i stedet for anvendes der nu næsten altid skuffer. Skuffer er mere behagelige at bruge, og tydeligvis er denne tendens resultatet af møbelfabrikanternes produktudvikling der tager udgangspunkt i markedets behov og hensyn til ergonomien.

Jura Grey

Resultaterne for 2022 viser, at de allerede tidligere værdsatte sten forbliver populære. Som en ny stærk spiller er terrazzosten trådt frem i oversigten over de bedst sælgende stenborde. Med sit indhold af større og mindre splinter af natursten (almindeligvis marmor) er terrazzostenens mønster karakteristisk og smukt, og på den anden side træder brugsspor ikke så tydeligt frem på den brogede baggrund, som det vil være tilfældet ved for eksempel slebet hvid marmor (Bianco Carrara C).

Terrazzo Calacatta

Naturligvis sættes der fortsat pris på sidste års salgshit, kalkstenen Jura Grey (og det såvel med slebet som poleret finish). Meget populært som symbol på stærke og holdbare køkkenborde, er den sorte granit Nero Assoluto, som der i år takket være vor forårskampagne blev bestilt temmelig meget af med brændt-børstet (F/B -flamed & brushed), også kaldet læderagtig finish.

Jura Grey

I 2022 blev der tilføjet nye marmorsorter til vores materialeudvalg (Bardiglio, Mystery Grey, Fantastico Arni); men naturligvis fortsatte verdens velkendte hvide marmor, den italienske Bianco Carrara C, med at sidde fast på tronen.

Fantastico Arni

Som den største nyhed i 2023 begyndte vi efter kundernes ønsker at tilbyde keramiske sten med kalkstenslignende mønster fra Bricmate Norrvange-produktserien.

Ved valget af indretningsstil og materiale bør man tage i betragtning, at trends kan skifte hyppigt, selv flere gange i løbet af et år; men et køkken eller et badeværelse bliver næppe bygget om hvert år. Således skal man hverken lade sig friste eller skræmme af de mange muligheder, men i stedet tage den løsning, som passer, og som man kan lide. Med et citat fra en kunde: “Når det nu skal gøres, så skal det gøres ordentligt. Jeg ønskede, at den færdige helhed var såvel smuk som praktisk. Det er jo ikke et museum jeg vil have bygget i mit hjem.”

Artiklen er i forkortet form trykt i et indretningstidsskrift.

Se materialerne!
Hvis du gerne vil dele billeder af dit færdige køkken eller fortælle os, hvordan du har brugt sten i dit hjem, kan du kontakte os via e-mail eller tilføje billeder til vores Google konto!
Noble Carrara

Trends i 2024

Køkkentrends i 2022

Et smukt hjem – en harmoni mellem moderne teknik og værdig historie

Køkkentrends i 2021: minimalistisk, funktionel og familiecentreret

Indretningsarkitekter anbefaler

Hvordan får jeg et tilbud til mit køkken?

Den endelige pris for bordplader med montering kan beregnes ved hjælp af vores prisberegner. Når du har valgt den ønskede sten og indsat de korrekte mål, kan du også straks placere ordren fra samme sted. Hvis du ønsker det, kan du sende os din køkkenplan med mål, ud fra hvor vi kan udarbejde et tilbud til dig.

Hvor kan jeg se de faktiske stenprøver?

Vores opmålere har prøver af samtlige sten til rådighed. Du kan vælge en sten, som du kan lide, fra et galleri på vores hjemmeside eller baseret på billeder, som findes i vores priskalkulator. Stenprøverne kan også ses i vores showroom. Bor kunden længere væk, har vi fremsendt prøver med posten.